Vapaus, valinta ja oikeus

12Jun08

Keskustan Opiskelijaliitto (KOL) asetti alkuvuodesta työryhmän pohtimaan opiskelevien nuorkeskustalaisten kantaa meneillään olevaan sosiaaliturvauudistukseen.

Tuomas Vanhanen toimi työryhmän puheenjohtajana ja allekirjoittanut varapuheenjohtajana. Mukana ovat olleet lukuiset nuorkeskustalaiset ja työtä valvoi liittohallitus. Raportin “kova ydin” selviää kirjoittamistamme (1, 2) artikkeleista.

Lähtökohtana tälle työlle oli perustulomaiset mallinnukset, joihin on keskustalaisessa yhteisössä osoitettu kiinnostusta jo pari vuosikymmentä. Tämän ohella kävimme laajapohjaisesti aatteellista keskustelua oikeudenmukaisesta mallista sekä perusturvaan että verotukseen.

Kuulimme valmistelussa lukuisia keskustalaisia vaikuttajia sekä muita asian parissa ansioituneita henkilöitä. Monien vaiheiden jälkeen olemme saaneet työn ensimmäisen hedelmän valmiiksi nimeltään Alkiolaista perusturvaa etsimässä (1). Tämä yhdentyy puoluekokousaloitteeseen nro. 284 (2).

On tärkeää huomata, että kysymys on ennenkaikkea keskustelunavauksesta. Esitämme selvityksessä kysymyksiä sekä vastauksia ja haastamme kentän arvokeskusteluun. Kuten Albert Einstein sanoi: ongelman asettaminen on olennaisempaa kuin sen ratkaiseminen. On aika käydä aatteellinen keskustelu vapaudesta, sivistyksestä ja oikeudenmukaisuudesta (3).

Keskustelunavauksessa lanseeraamme esityksemme tulevaisuuden perusturvan pohjaksi. Kutsumme mallia ennakkoon saatavaksi veroetuudeksi. Esitämme samalla veroreformia, jossa kaikkia ansiotuloja verotettaisiin yhdellä 35% keskiverokannalla, sallien kuntakohtaisesti 3 prosenttiyksikön liikkumavaran välillä 33,5-36,5.

Artikkeliviite: 120608A