Perustulokeskustelusta

18Dec10

Olen seurannut sivusilmällä tämän vuoden aikana käytyä perustulokeskustelua, vaikka se ei pääaiheita poliittisessa keskustelussa ole ollutkaan. Ehkä sitten vaaleissa..

Koska puolueessa kannatetaan variaatiota eli negatiivista tuloveroa kirjoitan sen ao. mallin pohjalta. Disclaimerina todettakoon, että tämä ei ole subjektiivinen tulkintani, vaan Lahdessa puoluekokous hyväksyi mallin keskeiseksi osaksi Keskustan vaaliohjelmaa. Analyysi on tietenkin subjektiivisiin mielipiteisiini perustuvaa.*

Negatiivisen tuloveron osalta tuntuu elävän varsin sitkeässä ajatus että sillä tulisi hoitaa perusturvan tasokysymys. Tämä on vähän hölmö ajatus, koska reformissa on viime kädessä kyse toiminnallisuudesta: se on vastaus kysymykseen miten kitkaa voidaan (humaanisti) järjestelmästä vähentää.

Perusturvan absoluuttinen taso on aivan erillinen keskustelunsa. Se on arvopohjainen kysymys, kuinka paljon vähäosaisia tulee avustaa, tai tuleeko avustaa. Negatiivisen tuloveron malli ei vastaa tähän kysymykseen eikä tulekaan vastata, koska kyseessä on mekanismi toteuttaa asia. Se voidaan virittää halutulla tavalla logovihannesten valikoimasta riippuen: mallin osalta tärkein kysymys onkin kuka sen toteuttaa.

Nämä kaksi keskustelunaihetta olisi syytä erottaa toisistaan ihan senkin takia, että jos arvoista ei olla samaa mieltä niin mekanismista voidaan päästä jonkinlaiseen kohtuulliseen kompromissiin, logovihanneksesta riippumatta.

Se että perusturva (ja miksei ansioturvakin) hoidettaisiin automatisoidusti vähentää merkittävästi siihen liittyvää byrokratiaa ja alentaa järjestelmän kustannuksia, mikä tietenkin on järkevää taloudenpitoa: käytetään rahaa itse asioihin, ei rakenteisiin.

Vastaavasti järjestelmä mahdollistaa työn ottamisen vastaan kaikissa tilanteissa, joissa yksilö kokee tämän järkeväksi kunhan vain efektiivinen marginaaliveroaste pidetään kohtuullisena, mikä taasen on sovitus- ja tasokysymys verotuksessa.

Me esitimme aikanaan Alkiolaista perusturvaa etsimässä-teoksessa mallin siten että järjestelmään liittymistä haettaisiin. Tämä vastaa kysymykseen ylikäytöstä – siihen, ettei miljonäärin rouva nykyisellään hae perusturvaa (ei kehtaa tai ole kiinnostunut) mutta uudessa järjestelmässä saisi sen automaattisesti tililleen. Hakuperusteisuus kaiken järjen mukaan karsisi nämä hakemukset pois aivan vastaavalla tavalla.

On toki niin, että vastaavia byrokratiakitkaan liittyviä järjestelmähyötyjä voi hakea muualtakin. Esimerkiksi perusturvan ja työtulojen yhteensovittamisessa käytettäviä aikajaksoja voi liu’uttaa, ottaen mallia opintotukijärjestelmän tulorajoista. Tämä ei kuitenkaan vähentäisi byrokratiaa: yhä edelleen lomakkeita pyöriteltäisiin turhaan eikä se poistaisi kuin yhden perusturvan lukuisista rajapintaongelmista.

Negatiivisen tuloveron malli ei myöskään estä käyttämästä velvoitetöitä, koska aivan yhtälailla identifioidusti se hoidetaan. Väärinkäytösten suhteen varoja voidaan suunnata niitä valvoville, kun ei tarvi tuhlata varoja byrokraattiarmeijan ylläpitoon. Tässäkin varoja käytetään itse asiaan, eikä roiskita niitä sattumanvaraisesti.

Artikkeliviite: 181210A

Advertisements


One Response to “Perustulokeskustelusta”

  1. DISCLAIMER

    Alussa oleva disclaimer on kirjoitettu puolueen some-ohjeiden takia, joiden myötä henkilökohtaiset kannat ja puolueen kannat on eroteltava toisistaan selkeästi.

    On yleisemminkin syytä huomata, että subjektiiviset mielipiteeni joita blogissani ilmaisen/viestin eivät edusta Keskustan tai puolueosastoni virallista kantaa vaan ovat henkilökohtaisia mielipiteitäni, joiden avulla yritän räpiköidä poliittisessa ankkalammikossa. Tämä disclaimer ei ole piruilua puolueelle. Ei ole.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: