Children Of State

19Jun10

“Kannattaako puolustaa sellaista maata, joka ei sano mihinkään juuta eikä jaata. Eduskunnassa on liian monta kusipäätä, josta kukaan ei mitään uutta päätä.“

– Raptori: Armeija (1990)

Kun elämälläsi ei ole suuntaa, on Valtiolla ongelma. Kun käytät elämääsi väärin: käytät päihteitä, liikut liian vähän, syöt väärin ja teet liian lyhyttä työpäivää on Valtiolla ongelma.

Nämä eivät ole sinun tai lähimmäistesi ongelmia, nämä ovat Valtion ongelmia.

Toverini, olet Valtion oma pikku orja, jolle kerrotaan mitä on hyvä elämä. Valtion lapsi, jonka ei syntiä pidä tekemän, jonka tulee lepyttää Hänet uhreillaan.

Työskentele pidempään, enemmän!

Juo vähemmän, älä tupakoi, syö terveellisemmin!

Liiku, sivistä itseäsi! Kuluta, kuluta, kuluta! Hymyile, perkele!

Ylistetty olkoon Valtiomme. Hän, joka on lempeä lapsilleen, jotka ovat kuuliaisia ja kilttejä, mutta julma ja armoton vastustajilleen. Valtio joka kantaa, kun et enää jaksa, ajaa asiaasi ja pehmustaa nurkatkin, ettei sinulle tule pipi.

Ylistetty olkoon Valtiomme, hyvinvointiyhteiskuntamme ja hyvä elämä.

Fine. Tämä on pelkistetty kuvaus sosialidemokratiasta, jota kaikki suuret puolueet toteuttavat iloisesti ja hyvässä erimielisyydessä. Jollei se olisi pääasiallisesti asiantila, se olisi hienoa parodiaa.

Virhe hyvinvointivaltioajattelussa on se, että kuvitellaan valtion olevan kykenevä mikromanageroimaan ihmisten elämää: tekemään heistä onnellisia. Todellisuudessa se ei tee sitä vaan päinvastoin, poistaa heiltä sekä vapauden että vastuun itsestään.

Ei onnellisuus ole tilastokysymys.

Tämä ajattelu tuudittaa isänmaan toivot valheeseen siitä, että he olisivat oman elämänsä herroja, samalla kun se verottaa kaikkea mikä liikkuu ja säätelee mikä on inhimillistä. Kukaan ei maksa omia laskujaan, vaan kaikki toistensa.

Hauskanpito on ongelma aina kun se ei kasvata nettokansantuotetta.

Ongelman ytimiin ei keskitytä. Kun löytyy toimeentulo-ongelmia, niitä korjataan sosiaaliturvalla vaikka usein kyse on työn puutteesta, joka syntyy säätelystä ja liian korkeasta verotuksesta.

Asumisen kalleutta torjutaan asumisen tuilla, vaikka ongelma on alkulähteellä, kaavoitusmonopolissa. Erilaiset asumisen tuet taasen nostavat asumisen hintaa, jonka takia tarvitaan lisää tukia. Tukien lisääntyessä taasen verot nousevat, joka lisää työttömyyttä ja toimeentulo-ongelmia.

Kun sekä vapaudet että velvollisuudet määritellään juridisesti niiden luontainen muotoutuminen häiriintyy. Kadulla tajuttomana makaavan juopon ohi voi kävellä, koska on viranomaisten asia pitää hänestä huolta: hän ei ole ohikävelevälle lähimmäinen. Hän on Valtion lapsi, tuntematon.

Lailla määritellyn moraalin heikkous on sen epäjohdonmukaisuus. Eri aikakausina syntynyt yhä laajeneva säädöskokoelma tiukentaa vuosi toisensa jälkeen otetta ihmisten tavoista, pyrkien muokkaamaan kulttuuria eri ryhmien intressiharhojen mukaisesti.

Kun aletaan ajatella, että jokin vapaus on valtion myöntämä, eikä turvaama, ei voi välttyä epäilemästä, että moraalirappion myötä syntyy harha, että kaikki mikä on laillista lienee myös oikein ja vice versa.

Kansalaisyhteiskunnan perusta, kansalaisjärjestötoimintakin, on supistunut itsensä irvikuvaksi valtion veikkausvoittovarojen tuloautomaateilla, luoden lumetodellisuuden aktiivisista kansalaisista.

Lopputuloksena on tehottomia, erilaisten fanaatikkojen ja modernien kylähullujen hyvää tarkoittavia, mutta asialle lähinnä vahinkoa aiheuttavia iltapäiväkerhoja, joissa pikkupolitiikot voivat saada CV-täytettä ja oppia uutta hallintojargonia.

Kaikki muutokseen tähtäävä sulautetaan osaksi systeemiä, ja osaksi hyvää Valtiota. Todellista kansalaisaktiivisuutta jää jäljelle hyvin vähän.

Kun ihmisiltä on viety valta itsestään, heiltä on viety myös itsellisyys ja omanarvontunto, joka suojaa heitä kansalaisyhteiskunnassa.

He oppivat vaatimaan, mutta eivät tekemään.

Blogaus on vähäisesti muokattu version kolumnistani Children Of State, joka julkaistiin Nuori Keskusta-lehdessä (02/2010), joka löytyy piakkoin täältä.

Artikkeliviite: 170610A

Advertisements


No Responses Yet to “Children Of State”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: