Kohti aitoa vapautta

18Aug08

Petri Mustakallio (sd) tarkasteli blogissaan (1) perheverotusta, osoittaen yhtälön järjettömyyttä joka ajatukseen liittyy. Tätä esitti aiemmin meiltäkin joku, jolloin ongelmakehiön tunnistaneena olin hiljaa ajatuksella, että virkamiehistö suitsii.

Sosiaaliturvaa koskeva keskustelu on siitä ongelmallista, että siihen liittyy aina kosolti moralismia, hitunen populismia sekä aitoja lähtökohtaeroja. Olen käyttänyt itsekin perheverotusta vasta-argumenttina osoittaakseeni nykymallin loogisen kestämättömyyden. Toisin sanoen, perhe on yksikkö mitattaessa turvan määrää, mutta ei maksettaessa.

Olennaista kannattamani ajattelun – määritelmällisesti positiivisen yksilöllisturvan – suhteen on siitä syntyvä dynamiikka. Määriteltäessä tietty rajattu aito vapaus, suodaan ihmisille perustava riippumattomuus. Oletus on, että tämä synnyttää joustavuushyötyjä, poistaa byrokratialoukkoja sekä vähentää moralistisia aliste- ja ohjaussuhteita.

Perusturvaraportissamme (2) tähän perustaan oli liitettynä hahmotelma positiivisista elementeistä, joiden myötä toimintaa ohjattaisiin lisähyötyjä arvottamalla. Nämä muodostaisivat yhdessä tavallaan trampoliinin, joka singauttaisi ihmisen hakeutumaan järkevään toimintaan. Artikkelin (3) ylälaidassa oleva kuva taasen kuvastaa nykymallin aktivointikykyä.

On luontoisesti selvää, että osalle tuottaa vaikeuksia niellä juuri perusosan yksilöllisyyttä, vaikka positiivisissa elementeissä joudutaankin taasen turvautumaan toiseen. Dialogissa mittautetaankin suhdetta hyvään eli perhekäsityksen vastuuasetelmaa. Mikäli kaikkien hyväkäsitys olisi yhtäläinen, tässä ei olisi lainkaan ongelmaa.

Idylliä vastaan kuitenkin sotii se, että ohjaus- ja alistesuhteita on sekä syntyy. Naisten asema yleensä nimittäin on heikoin niissä yhteiskunnissa että perheissä, joissa on vahvat patriarkaaliset normit. Yhtälailla nuorten opiskeluvalintoihin vaikuttaa usein vanhempien ohjaussuhde jälkikasvuun, joka heijastuu laajemmin köyhyys- ja luokkakiertoon.

Ohjaus- ja alistesuhteiden poistaminen onkin merkityksellisempi seuraus reformista kuin vapaus byrokratiasta. Köyhyys- ja luokkakierron nopeuttaminen nimittäin on tulevaisuuspolitiikkaa, jolla syntyy tilaa lahjakkuuden hyödyntämiselle. Ihminen kun ei tällöin ratkaise elämäänsä toisten halujen vaan oman luontoisen kykynsä pohjalta.

Artikkeliviite: 180808A

Advertisements


4 Responses to “Kohti aitoa vapautta”

  1. 1 Alexander Ahma

    Jotenkin epäilen, että sinua jokin konservatiivimpi nillittää mielessään, että ei meidän perheessä vaan. No joka tapaukasessa, mikä nyt jää vähän hämäräksi tässä on tuo teesi luokkakierron suhteen. Kun siis perusvalinnathan tehdään jo keskiasteelle mentäessä, joilla on aika selkeä korrelaatio myöhempiin päätöksiin. Näin ollen se mahdollisesti haitallinenkin asennetason vaikutus (tai painostus, riippuu perheestä), joka synnytetään kokonaisrakenteeseen on jo tuossa kohtaa tehty tai sitä korjataan myöhemmin hyödyttömillä päällekkäisratkaisuilla. Eikös niin?

  2. En epäile lainkaan, etteikö nillittäisi. Tätä raivostuttavaa omakohtaiseen suhteessa politikointia on liikaa, aivan kuin politiikka olisi jotenkin lähtökohtaisesti arjen hallintaa tms. Mikäli se olisi sitä, eiköhän loogisinta olisi jättää valta myös taloudesta jokaiselle ihan itselle mielivaltaisesti hoidettavaksi..

    Luokkakierrolla viittaan toki osaltaan tuohonkin dilemmaan, jota ei pelkästään perusturvan avulla voi ratkaista.. Lähinnä vanhempien tulovaikutteen poisto on olennaista, ettei nuoren tarvi valita tietyllä tavalla vanhemmistaan johtuen, vaan kyetä tavoitella omaa onneaan. Tämä auttaa tilannetta osaltaan.

  3. Petellä oli jotain ongelmia tämän kommenttikentän kanssa, joten toistaiseksi keskustelu jatkuu tuolla hänen blogissaan.

    ( http://petrimustakallio.blogspot.com/2008/08/perheverotuksesta.html )


  1. 1 Ira furor brevis est « le vin est la vie et la vie est le vin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: