Right To Party

28Sep10

Helsingin Sanomien päiväkysymys oli viimeiset pari päivää sekä mielenkiintoinen että pois päivänpoliittisista vakioaiheista: voisiko ravintoloiden aukiolorajoituksista luopua? Tulos päätyi plussalle (64%) kaikkinensa 10 678 vastaajan näkemyksenä.

Tällaiset kyselyt eivät tietenkään ole luotettavia monestakaan syystä, mutta itse kysymys on kiinnostava. Ravintoloiden aukioloaikarajoitteiden takana on luontoisesti historiallisia syitä, mutta vähänlaisesti järkiperusteita, jos pintaa raaputtaa.

Loogisin peruste liittyy ravintoloiden meluhaittaan, joka lisääntyy ravintoloiden sulkemisen aikaan ja ilmeisesti keskimääräisen humaltumisen kasvaessa. Tämä ei kuitenkaan edellytä yleisrajoitusta eikä legimitoi sitä, aivan päinvastoin.

Kun ongelmana on ravintoloiden sulkemisajan läheisyyteen liittyvät ongelmat asiaa on syytä käsitellä ravintoloitsijan näkökulmasta. On selkeää, että jos ravintoloiden ei tarvitse sulkea oviaan, osa paikoista siirtyisi liukuviin aukioloaikoihin ja jossain määrin 24/7 ravintoloita syntyisi kuten Tallinnassa. Kysyntää ainakin on.

Muutos hajauttaisi lähtöä ravintolasta ja luultavimmin vähentäisi meluhaittoja itse ravintolan ympäristössä. Spekuloida voi, että efekti olisi yleisempi koska muutos palvelisi yötä myöhempään jatkavia. Toinen merkittävä hyöty olisi aamuyön liikennemäärien tasautuminen ja lyhemmät taksijonot, olkoonkin että taksien hintasääntelyn ja tarveharkinnan poistaminen olisi paljon täsmällisempi ratkaisu.

Yleisellä tasolla ravintolaelinkeino kilpailee sekä laivayhtiöiden, kauppojen ja Helsingissä Tallinnan ravintoloiden kanssa. Aukioloajojen rajattomuus hyödyttäisi ainakin pääkaupunkiseudun ravintolatointa kun Tallinnan kilpailuetu vähenisi. Tämä tietenkin parantaisi työllisyyttä ja hyödyttäisi valtiontaloutta.

Näiden hyötynäkökulmien ulkopuolella teoreettista muutosta vastustettaisiin luultavimmin kolmella yleisteesillä:

1) Lisääntyvä yötyö (ammattiyhdistysliike, äärikristillisten tahojen suojateesi)

2) “Arvokeskustelu” (äärikristilliset tahot eri puolueissa)

3) Muutos lisäisi alkoholin kulutusta (äärisosialistit ja äärikristilliset tahot)

Ensimmäinen teesi ei ole relevantti, koska jokainen työntekijä nykyiselläänkin valitsee itselleen sopivan työpaikan. Kukaan ei pakota menemään töihin yökerhoon, joissa jo nykyisellään tehdään aamuyöhön töitä. Asiahan ei ulkopuolisille mitenkään muutenkaan kuulu, vaan ainoastaan ja vain sopimusosapuolille. Kunnallisia palveluja taas ei tarvita lisää, koska puhutaan jo nykyisellään yötyötä tekevästä jengistä.

Arvokeskustelu on taas se missä postmodernit liberaalit kompastelevat aina. Kun pitäisi vain yksinkertaisesti puolustaa ihmisten oikeutta tavoitella omaa onneaan ja elää tavallaan, aletaan jauhaa utilitaristisin hyötyperustein. Tästä ei ole mitään hyötyä, kun vastapuolen näkemys on valmis, siitä puuttuvat vain perustelut.

Suomessa kulutettavasta alkoholista yökerhoissa kulutetaan 2% ja jatkoaikoina (02-04) anneskellun osuus on muutama kymmenys. Eikä sen puoleen, ei juopoilla ole varaa yökerhojen drinkkeihin. Bilettävä parikymppinen taas ei liene huoli, paitsi niille äärikristityille, joiden maailmassa ensimmäinen vodkapiikki tappaa.

Kun asiaa tarkastelee kylmän viileästi vasten faktoja, varsinaisia perusteita poiketa perustuslaillisesta elinkeinovapaudesta ei siis ole. On vain erilaisten intressiryhmien halua rajoittaa muiden ihmisten elämää milloin omien arvojensa perusteella, milloin intressiharhoilla (kulutus) ja milloin ampumalla itseään jalkaan (meluhaitat).

Artikkeliviite: 280910A

Advertisements


2 Responses to “Right To Party”

  1. 1 Antti

    Hyvä kirjoitus!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: