Yhden totuuden maa

05May10

Poliittisessa keväässä kiehuu mediasoppa. Pintakuohuksi on noussut Yleisradion rahoitukseksi esitetty mediamaksu. Mutta onko se olennaisinta?

Rahoitusta paljon kiinnostavampi spin-off on ollut keskustelu Yleisradion roolista suomalaisessa mediakentässä. Tavallinen kansa ei ole niellyt kansanedustajien 70-lukulaisia teesejä. Sosialistista mediataloa kun on puolustettu milloin maakunnallisuudella, milloin riippumattomuudella tai moniäänisyyden takeella.

Väite riippumattomuudesta on väitteistä huvittavin. Ajatus kulkee jotenkin niin, ettei laadukasta uutis- ja ajankohtaistuotantoa syntyisi ilman julkista rahoitusta, vaan tuloksena olisi mainostajien armosta tuotettavaa viihdemössöä.

Sanomalehdistön puolella meillä ei ole valtiollista Yleislehteä. Mutta meillä on Parnasso, Suomen Kuvalehti, Voima, Helsingin Sanomat, monipuolinen maakunta- ja paikallislehtien verkosto ja aikakausilehdistö. Ovatko nämä kaikki siis viihdelehtiä, joiden sisällöntuotanto on naimisissa mainostajien toiveiden kanssa?

Vastaavasti politiikan toimittajien blogien ohella on skaala tieteentekijöiden, poliitikoiden, taiteilijoiden, aktivistien ja kirjailijoiden toimittamia blogeja ja pieniä verkkolehtiä. Nämä synnyttävät vastapainoa mediayhtiöiden tuotannolle. Nämä ovat aitoa moniäänisyyttä, eivät suomettunutta yhtä totuutta.

Syksyllä nk. lautagaten ollessa kuumimmillaan puolueemme eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli vaati Yleisradion toimitusjohtajan eroa. Jos tarina olisi julkaistu HS:ssa, olisiko hän vaatinut Sanoman toimitusjohtaja Pentikäisen eroa? Ei tietenkään olisi, vaan haukkunut kuvitteellisen vastustajan eli “etelän metian”.

A-tuubissa (18.03.10), jossa käsiteltiin mediamaksupäätöksen lykkääntymistä, Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner totesi, että jälkikäteen hänestä tuntuu, että mediamaksusta viestiminen olisi tullut jättää Yleisradiolle, eikä liikenne- ja viestintäministeriölle. Kontekstista johtuen termi kuuluisi markkinointiviestintä.

Jungner siis totesi, että Yleisradiossa toimitusjohtajalla on kyky ja halu puuttua uutistuotannon sisältöihin taloudellisten intressien tähden. Tämän lausunnon myötä väite, että Yleisradio ei olisi poliittisessa lieassa asettuu outoon valoon.

Ilmaisun- ja sananvapaudella on toki muitakin vihollisia kuin poliittisia. Kansan- valistusajattelu ja suomettunut itsesensuuri läpäisi aikanaan yhteiskunnan kaikki tasot, ja tämän mentaliteetin väistyminen on hidasta. Valitettavaa kyllä, valta- kuntaan (massamediaan) harvoin mahtuu kuin yksi näkemys yhtäaikaisesti.

Suuren luokan esimerkki suomettumisesta nähtiin, kun tanskalainen Jylland Posten julkaisi vuonna 2006 joukon pilakuvia, joissa käsiteltiin islamiin liittyvää eurooppa- laista itsesensuuria. Valtiojohtomme toilailu tuskin oli kenellekään yllätys, vaikkei se kovin mieltä ylentävää ollutkaan. Paljon huolestuttavampia olivat muut reaktiot.

Taistelun tuoksinassa tuli kaksi sananvapauden ruumista. Kulttuurilehti Kaltiossa julkaistiin Ville Rannan piirtämä sarjakuva, joka käsitteli valtiojohdon toimia ja sananvapautta. Seurauksena päätoimittaja Vilkuna erotettiin, lehden verkkosivut sensuroitiin ja Rannan kuvitussopimus Oulun kaupungin kanssa peruutettiin.

Sananvapauden suurin vihollinen on juuri edellämainittu hiljenemisen kulttuuri, johon kansanvalistus yhdistyy. Pelko vääristä mielipiteistä elää vahvana. Ajatellaan, ettei kansa ole suvereenia päättämään omista asioistaan. Täysivaltaista.

Blogaus on vähäisesti lyhennetty versio kolumnistani Yhden totuuden maa, joka julkaistiin Nuori Keskusta-lehdessä (01/2010). Koko lehden löydät täältä.

Artikkeliviite: 050510A

Advertisements


One Response to “Yhden totuuden maa”

  1. 1 Minna

    Loistava posti! Tällaisia tekstejä on aina kiva lukea. Jatka vain informatiivisten motiivien käsittelyä!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: