Vapaus, valinta ja oikeus

12Jun08

Keskustan Opiskelijaliitto (KOL) asetti alkuvuodesta työryhmän pohtimaan opiskelevien nuorkeskustalaisten kantaa meneillään olevaan sosiaaliturvauudistukseen.

Tuomas Vanhanen toimi työryhmän puheenjohtajana ja allekirjoittanut varapuheenjohtajana. Mukana ovat olleet lukuiset nuorkeskustalaiset ja työtä valvoi liittohallitus. Raportin “kova ydin” selviää kirjoittamistamme (1, 2) artikkeleista.

Lähtökohtana tälle työlle oli perustulomaiset mallinnukset, joihin on keskustalaisessa yhteisössä osoitettu kiinnostusta jo pari vuosikymmentä. Tämän ohella kävimme laajapohjaisesti aatteellista keskustelua oikeudenmukaisesta mallista sekä perusturvaan että verotukseen.

Kuulimme valmistelussa lukuisia keskustalaisia vaikuttajia sekä muita asian parissa ansioituneita henkilöitä. Monien vaiheiden jälkeen olemme saaneet työn ensimmäisen hedelmän valmiiksi nimeltään Alkiolaista perusturvaa etsimässä (1). Tämä yhdentyy puoluekokousaloitteeseen nro. 284 (2).

On tärkeää huomata, että kysymys on ennenkaikkea keskustelunavauksesta. Esitämme selvityksessä kysymyksiä sekä vastauksia ja haastamme kentän arvokeskusteluun. Kuten Albert Einstein sanoi: ongelman asettaminen on olennaisempaa kuin sen ratkaiseminen. On aika käydä aatteellinen keskustelu vapaudesta, sivistyksestä ja oikeudenmukaisuudesta (3).

Keskustelunavauksessa lanseeraamme esityksemme tulevaisuuden perusturvan pohjaksi. Kutsumme mallia ennakkoon saatavaksi veroetuudeksi. Esitämme samalla veroreformia, jossa kaikkia ansiotuloja verotettaisiin yhdellä 35% keskiverokannalla, sallien kuntakohtaisesti 3 prosenttiyksikön liikkumavaran välillä 33,5-36,5.

Artikkeliviite: 120608A

Advertisements


3 Responses to “Vapaus, valinta ja oikeus”


  1. 1 KOL: Sosiaaliturva on radikaalin uudistuksen tarpeessa « Espumante Inn
  2. 2 Vanhanen: Veret seisauttavan yksinkertainen sosiaaliturvareformi « Espumante Inn
  3. 3 Kohti aitoa vapautta « le vin est la vie et la vie est le vin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: