Valitse vauraus

25Mar10

Professori Vesa Kanniainen kirjoittaa tämän päivän Helsingin Sanomissa julkisesta velasta ja samalla vahvistaa väitteeni siitä, ettei velkataakka ole ensisijainen ongelma, vaan menotalous.

Asian ei pitäisi olla kenellekään uusi, joka ymmärtää taloustieteitä, mutta julkisessa keskustelussa tämä ei ole aivan niin päivänselvää. Ymmärrän toki poliittisten toimijoiden ajattelutavan, jossa verojen kiristys nähdään ikäänkuin vastuullisena politiikkana. Minusta asia on päinvastoin: kohoavat verot tuhoavat tulevaisuuden hyvinvoinnin.

Vastaavia puheenvuoroja ovat käyttäneet hiljattain muutamat muutkin; esimerkkinä Björn Wahlroos, joka esitteli muutamia suht’ kerettiläisiä keinoja valtiollisten menojen karsintaan. Niistäkin on hyvä keskustella, mutta poliittista elinkelpoisuutta heikentää esitysten arvopoliittinen luonne.

Usein näissä puheissa todennettu ongelma on oikea, mutta esityt keinot taas eivät. Niissä välittyy sellainen lapsille ominainen viattomuuden ilme, vaikka käsi on tiukasti vielä hunajapurkissa. Hups, kiinni jäätiin. Omien tavoitteiden yht’aikainen lobbaus vakavan talouspoliittisen puheen ohessa on tietenkin oma taiteenlajinsa.

Kahdesta asiasta olen jyrkästi samaa mieltä molempien herrojen kanssa. Valtio voisi realisoida omaisuuttaan ja samalla avata kilpailulle joitakin sektoreita. Yrittäjyyden vahvistaminen on myös oikea tie; turhasta säätelystä tulisi leikata kovalla kädellä ja erilaiset ihmisyydelle vieraat lupajärjestelyt onkin syytä heittää romukoppaan.

Artikkeliviite: 250310A

Advertisements


No Responses Yet to “Valitse vauraus”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: