Valoja ja varjoja

20Mar10

Viikolla kaksi vanhan polven sosialidemokraattista vaikuttajaa käyttivät puheenvuorot ilmiöstä, kuinka ihmiset vieraantuvat puolueista ja vice versa. Dude, tell me something new!

Arja Alho oli huolissaan siitä, että Stadin nuorissa demareissa on yliedustus puolueella töissä olevista. Tästä hän luontaisesti sai vähän nenilleen. On mahdollista, että Stadin demareissa toimii huima joukko nuoria duunareita. Kun ne sitten löydetään, älkää ystävät hyvät hävetkö heitä, päästäkää ulos komerosta.

Erkki Tuomioja oli huolissaan kansalaisten vieraantumisesta politiikasta. Voisi olla ilahduttavaa, että joku herää tähän, jollei samaan yhteyteen olisi latautunut voimakasta omanarvotuntoa, jossa järjestelmän muodon arvostelu halutaan hiljentää. Seniorisarjalainen ei ilmeisesti havaitse, että juuri tällainen agitointi synnyttää niitä vastareaktioita, joista hän on huolissaan.

Vastaavia puheenvuoroja on kuultu myös Keskustasta viime aikoina. Demokratia on tietenkin perusteltu järjestys joihinkin asioihin, mutta näissä puheissa on kuitenkin rytmi kadoksissa. Verkko on kääntänyt tilanteen: tiedon välitys on nopeutunut ja sen analysointia tekevät jo massat. Ikiaikaiset teesit ovat murtumassa: näkemyksistä on käytävä dialogia. Asioita ei voi enää haudata tuhatvuotisiin komiteoihin.

Osa nykytoimijoistamme ymmärtää tämän. Hyvänä esimerkkinä syksyllä ryöpytetty kansanedustaja Antti Kaikkonen, jonka aloite kunnallisaloitteiden helpottamisesta oli lähetekeskustelussa keskiviikkona. Juuri suoran demokratian muotojen kehittäminen voi mahdollistaa nykyisestä politiikan legimiteettikriisistä ulospääsyn. Toinen ajatus on oppia käymään dialogia ja poisoppia suomettuneesta keskustelukulttuurista (sic).

Artikkeliviite: 200310A

Advertisements


No Responses Yet to “Valoja ja varjoja”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: