Näytä tie, vie mieltä

11Mar10

Elinkeinoelämältä tuli taas voimakas vastalause ajattelulle, jossa valtiontalouden kestävyysongelma hoidettaisiin veroja korottamalla. Eläkeiän nosto oli toki keinovalikoimassa.

Perusongelma valtiontalouden kestävyydessä ei ole, kuten usein todettu, nykyisen taantuman aiheuttama velkataakka, vaan demografia. Silmänkääntötemppu, jota sekä oppositio että hallitus ovat yrittäneet, liittyy juuri tähän perusteluun.

Eläkejärjestelmän kantokyvystä keskusteltaessa tunnutaan luotettavan jatkuvasti siihen, ettei kansalaisten muisti ole enää kolmeakaan kuukautta. Tavoitehan pistettiin uusiksi valtiosihteerin mahtikäskyllä ennenkuin neuvottelupöydän antimia oli korjattu pois.

Eläkeiän nosto ei tietenkään ole uusia asia. Valtiotalouden kestävyysongelmakin on ollut tiedossa jo vuosia, mutta sekä poliittisen tahdon puute, mukavuudenhalu että valtiovarainministeriön kyvyttömyys tai haluttomuus ymmärtää todennäköisyyksiä ja laskea riskipreemioita on siirtänyt reformeja. Ei taantuma ongelmaa aiheuttanut.

Sen jälkeen kun valtioneuvosto yritti nostaa yksipuolisesti eläkeikää, on valtaeliitti kuin pyhänä sanana julistanut, että palkollisten täytyy työskennellä pidempään. On sattumaa tai ei, esitys kansalaisten asenteiden määrätietoisesta manipuloinnista kuuluu myös tähän raporttiin, sivu 51 (sama firma). Shokkidoktriini metodina?

Mikä minulle on jäänyt hyvin epäselväksi on se, moniko ymmärtää elinikäkertoimen merkitystä? Elinikäkerroin suunniteltiin fiksaamaan maksatusten ja maksukauden suhdetta siten, että keskimääräisen eliniän kasvaessa ihmisen tulee työskennellä pidempään, koska eläkettäkin maksetaan kauemmin. Aika simppeli juttu.

Suunnittelussa riskiskenaarioita ei osattu tai haluttu luoda oikein. Välistävetona osa suurista ikäluokista jätettiin järjestelyn ulkopuolelle. Perimmäisin ongelma ei ole kuitenkaan tämä tapahtumaketju vaan se, että kerroin tehtiin staattiseksi, eikä dynaamiseksi. Rahoitusongelma ratkeaisi osaltaan tällä muutoksella.

Nimittäin jos eläkejärjestelmää modifioidaan aina ennusteiden uusinnuttua ja VVM:n osaaminen riskiskenaarioissa on nykyinen, ollaan loputtomassa kierteessä. Tällöin toteutuu tilanne, johon nuoremmat sukupolvet itse uskovat: he maksavat muiden eläkkeet, mutta jäävät itse ilman. Se on mahdollista, mutta ei hyväksyttävää.

Artikkeliviite: 110310A

Advertisements


No Responses Yet to “Näytä tie, vie mieltä”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: