Who dares?

31Jan10

On aika jännä, että eri lähtökohdista voidaan tulla yhtä mielikuviksettomiin ratkaisuihin. Svenska folkpartietkin liittyi “We care, we don’t dare” -rintamaan tänään.

Näyttää, että kaikki suuret puolueet haluavat korottaa seuraavalla hallituskaudella veroja. Pienten puolueiden rintamasta ainoastaan kahdella oli edellytykset haastaa ajattelu, mutta kuten arvattavaa, hallituksen pieni apuri tuli ruotuun tänään.

Tämän puheen jälkeen sivuutan olankohautuksella ne verorealismiin viittaukset, joita puolueesta aina toisinaan kuulee. Liberaaliksi on itseään turha kutsua, jos ei erinäisiin etukytkyihin ole ballseja koskea. Puolueen ministeriryhmän heikot otteet tällä hallituskaudella alleviivaavat sitä tosiseikkaa, ettei omaa linjaa ole.

Kuten kirjoitin aiemmin, yhteiskunnassa on paljon sellaista, jota voidaan järkeistää. Kyseessä ei ollut toimenpidelista vaan tarkoitus polarisoida, mutta yhtäkaikki viesti lienee selvä: jos tahtoa on, asioita voidaan tehdä toisinkin. Vain tyhmä tekee liikaa töitä: palveluja ei tarvitse karsia, vaan järkeistää. Keskittyä olennaiseen.

Käytännön tasolle tällä voidaan tarkoittaa mm. sitä, että julkisen vallan – valtion ja kaupunkien – asuntopolitiikassa keskitytään hädänalaisien (mm. kodittomat, suoja-asunnot) auttamiseen. Nykyiselläänhän asunto-oikeus on riippumaton tulotason tai olosuhteen muutoksista, toisin kuin esimerkiksi opiskelija-asunnoissa.

On kysyttävä: miksi kaupunkien pitäisi edes omistaa asuntoja? Jos tavoitteena on alentaa hintoja, kaavoitusmonopolin purkaminen ja vero-ohjaus ovat oivia keinoja. Yhteisesti omistettu asuntokanta ei sitä ratkaise, eikä se ole edellytys hädänalaisten auttamiseenkaan: kiinteistöjä voidaan myös vuokrata tarpeen mukaan.

On hyvä muistaa, että tarkasteltaessa julkisen vallan menoja, ei riitä ainoastaan valtion tehtäviin keskittyminen. Paikallistaso on autonominen lähinnä menojensa suhteen ja niissäkin ylöspäin. Kriittinen tarkastelu toiminnallisiin lähtöoletuksiin ja vaikutuksiin on tarpeen: nykytilanteessa on paljon politiikkaa, mutta vähän järkeä.

Artikkeliviite: 310110A

Advertisements


3 Responses to “Who dares?”

  1. 1 Asko

    On totta, että toimintojen järkeistämisellä voitaisiin säästää, mutta toimet ovat julkisella puolella varsin hitaita, tai ne törmäävät johonkin byrokratiaan. Yksi esimerkki on potilastietojärjestelmien yhdenmukaistaminen, josta oli tänään kirjoitus Helsingin Sanomissakin. Suomessa on lukematon määrä erilaisia tietojärjestelmiä, jotka ovat päällekkäin ja heikentävät kansalaisten saamaa palvelua. Jos esimerkiksi on käynyt vaikka opiskeluaikana Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä ja menee opiskeluiden jälkeen työterveyshuoltoon, niin työterveyshuollon on todella hankalaa saada näitä terveystietoja edellisestä paikasta.

    PARAS-hankkeellakin oli ihan hyvä ajatus Vanhasen ensimmäisen hallituksen aikana, mutta SDP:n PARAS:n puitelakiin ajamat sudenkuopat, kuten työntekijöiden viiden vuoden irtisanomissuojat ovat vesittäneet kuntayhtymien tuottamia hyötyjä.

  2. Voisi varmaan sanoa, että ne törmäävät erinäisten toimijoiden eturistiriitoihin. Tuo esimerkki irtisanomissuojista (jonka ajatuksena oli ilmeisesti rauhoitella henkilöstöä kuntaliitostilanteissa) on hyvä kuvaamaan miksi uudistuksissa ei säästetä rahaa välittömästi. Tällaisista poliittisista kaupoista pitäisi päästä eroon, jotta uudistuksilla olisi merkitystä. Tuo tilannehan maksaa hunajaa monissa liitoskunnissa, joissa olisi tähdellisempiäkin menoeriä..

    Tietojärjestelmien suhteen on paljon kehitettävää, olet aivan oikeassa. Tästä oli myös tuossa VM:n raportissa, jonka löytää täältä. Siinä on julkista hallintoa hyvin kuvaava tilasto sivulla 129, josta näkee kuntien henkilöstörakenteen. Hallinnon osuus on nimittäin n. 30%, peräti puolet siitä mitä opetus- ja kulttuuripalvelujen parissa työskentelee – ja sielläkin on oma hallintonsa tämän päälle..

  3. [Päivityshuomio] Jaoin 5. kappaleen kahdeksi uudeksi kappaleeksi. Ajatus säilyy ja perusteksti on sama, mutta pyrin selkeyttämään sitä.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: