Green Wings

20Jan10

Kirjoitin osana Nuoren Keskustan kolumnisarjaani joulun alla kirjoituksen Valitse vapaus kolmannen tien politiikasta, ja siihen liittyvästä retoriikasta, jolla on lainahöyhenet.

Tänään taasen keskustelua asiasta herätteli Keskustanuorten puheenjohtaja Antti Kurvinen Suomenmaassa, sekä kritikoiden esitettyjä malleja että korostaen talousrealismia, yrittäjyyden merkitystä, ja puolustaen elinkeinovapautta.

Olkoonkin, että alun verbaalisessa ilottelussa oli pientä simplifointia havaittavissa, oli kirjoitus kokonaisuudessaan tervetullut nuottiharjoitus. Huomiona voisi kuitenkin todeta, että polarisoinnin poltteesta huolimatta valtion säätely – ja valtiolähtöinen pelastusrengas – näytti, ja tulee osoittamaan, painonsa liian raskaana.

On erheellistä laittaa markkinatalouden piikkiin sellaista inhimillistä toimintaa, jossa valtiot upottavat huonosti johdettuihin yrityksiin pääomaa, ja samalla synnyttävät tuhoa muualle talouteen. Tällaista toimintaa kuvaa parhaiten sana pelinpolitiikka, ja se on empiirinen näyttö, ja argumentti, valtiokapitalismin toimimattomuudesta.

Kirjoituksessa oli samoja hienoja elementtejä kuin nuorisoliiton talouspoliittisessa kannanotossa, jossa kysyttiin haluavatko ihmiset optimoitua taloutta? Hyvinvoinnin käsitteen laajentaminen post-modernissa on ajankohtainen aikana, jolloin ratkotaan kollektiivisia tulevaisuusrasitteita: sukupolvisen velan maksua, ja maksajaa.

On selvää, että hyvinvointia syntyy ainoastaan toiminnasta, jota saadakseen toinen tekee jotain muuta. Mikä on, tätä ei tarvi ymmärtää vaihdannan ensisijaistamisena. Kuten nuori ei opiskelee akatemiaa varten, vaan elämää, ei mielekkääseen polkuun tarvita mahahaavaa ja ikuista pankin torppariutta. On olemassa vaihtoehtoja.

Artikkeliviite: 200110A

Advertisements


No Responses Yet to “Green Wings”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: