Kursiivi

10Jan10

Pääministeri Vanhanen uusi Aalto-yliopiston avajaisissa esityksensä (1) EU:n ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksuista, jonka omat tyrmäsivät tuoreeltaan.

Ymmärrän toki pelon siitä, että tämä pohjustaisi suuntaa kohti yleisiä lukukausimaksuja, olkoonkin etten henkilökohtaisesti pitäisi sitäkään pahana. Siihen on tolkullisia malleja, joista paria käsittelin viime vuonna Uudessa aallossa (1, 3, 5).

Sen sijaan ajatus, että tämä sotisi “kansainvälistymispyrkimyksiä” vastaan on kummallinen. Minkälaista kansainvälisyyttä opiskelijaliitto tahtoo? Onko premissinä se, että määrä ohittaa laadun? Ja miten tämän asian voi ymmärtää niin väärin: ei opiskelijamassan alkuperämaiden diversio ole objektiivinen mittari mistään.

Koulutuksen maksullisuus lisää käytössä olevaa rahaa koulutuksen kehittämiseen, jonka voisi kuvitella – ihan arkijärjelläkin, puhumattakaan teoriasta – nostavan koulutuksen laatua ja täten hyödyttävän opiskelijoita. Koulutus on investointi tulevaisuuteen, ei viiden vuoden yhteisömatka. Ainakin muualla maailmassa.

Toinen seikka on tämä, lienee post-sosialistinen, käsitys kansainvälisyydestä. Sen sijaan, että opiskelijajärjestöt vaatisivat Nobel-tasoisten professorien ja tutkijoiden rekrytointia tai kansainvälisiä tuplatutkintoja, jotka järjestetään toisen yliopiston kanssa, ne aloittavat puheenvuoronsa kuin kyseessä olisi humanistinen anekauppa.

Artikkeliviite: 100110A

Advertisements


One Response to “Kursiivi”

  1. 1 Anna Karolina

    Hyvin sanottu!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: