On Demand

19Jul09

trxEtelän Pahassa Mediassa (EPM) spekuloitiin television tulevaisuudella. Kotimaiset uskovat vielä vanhaan konseptiin – itsepetosta?

Mielenkiintoista jutussa ei ole se, että vanhan uudelleenpaketointiin uskovat toimijat. Tämä on yksi “tarpeellisista itsepetoksen” muodoista kuten kiinteistövälittäjälle asuntojen hinnannousuista puhuminen lamaa edeltä..

Ei siinä mitään, ymmärrettävää. Mikä taasen on huolestuttavaa, ettei median tulevaisuuden skenaarioita huomioitu kunnolla Yleisradion rahoitusta pohdittaessa. Jos levitys perustuu tulevaisuudessa voimallisemmin on-demand-palveluihin sekä verkkoon, rahoitusvaihtoehdot laajenevat – e.g yksittäiset ohjelmamaksut?

Olennaista julkisen palvelun tuotannossa pitäisi kaiken järjen mukaan olla, että se kattaisi niche-sektoreita, joille ei synny markkinaehtoista vastinetta. Mikäli taasen ohjelmakohtaisuus yleistyy (kuten tavallaan se luonnollisestikin tekee) – on vähän syitä siihen, että kansalaiset maksaisivat yleispalveluista, joita he eivät tilaa.

Käytännössä television tulevaisuus voidaankin parhaimmillaan nähdä torina, jossa passiiviset lähetykset jäisivät toissijaisiksi ja mediassa ohjelmat tilattaisiin erikseen. Jopa mainoksilla sekä ilman. Tässä yhtälössä Yleisradion rooli voisi olla niche-koordinaattorina muille jakelukanaville ja kanavaluku typistää yhteen.

Sen sijaan, että mediamaksua mietittäisiin sen nykyiseltä pohjalta, olisi hyvä ajatus palauttaa se uudelleen valmisteluun, jossa määriteltäisiin niin sen tulevaisuuden rooli kuin vaihtoehtoiset rahoitusvaihtoehdot. Kun tämä työ tehtäisiin avoimesti ja kansalaiskeskustelua käyden, lopputulos voisi olla eri osapuolia tyydyttävä.

Artikkeliviite: 190709A

Advertisements


One Response to “On Demand”

  1. 1 Tuomo Järvelä

    Olen kirjoittanut aiemmin mediamaksusta Helvetin Esikartanossa sekä Tax Theatre-kirjoituksessa, joka on kirjoituksista pessimistisin. (klikkaa kirjoituksen nimeä avataksesi se uuteen ikkunaan)

    Avoimuuden kannalta olisi tärkeää, että tällaisia keskusteluja käytäisiin avoimesti, eikä kabinetissa puolueiden “yhteisymmärryksessä”. Tämä ei kuulosta modernin demokratian toimintatavalta.

    Päätöksenteon avoimmuus on parasta äänestäjän kuluttajasuojaa, sanoivat vanhaa valtaa kumartavat mitä tahansa.

    Nykyinen malli, jossa Yleisradio on itsetarkoitus on käsittämätön. Verkko synnyttää yksityisille (niin kaupallisille kuin muutoin tuotetulle) toimijoille aivan uudentyyppisiä mahdollisuuksia, joista on tuhansia esimerkkejä.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: