Tax Theatre

11Jul09

tallinn2Viiden maakuntalehden teettämän kyselyn (1) mukaan Yle-veroa vastustaa 58 prosenttia kansalaisista. Onko tällä eduskunnalle mitään merkitystä? Arvauksia?

Kuten viestimet uutisoivat keskiviikkona, ei Yle-verolle, joka on mediamaksuksi harhaanjohtavasti ristitty löydy kansalaisten enemmistön tukea. Tässä ei ole mitään yllättävää… mutta: tämä ei muuta mitään.

Kuten tiedämme, suomalaiseen “demokratiaan” kuuluu ajatus, että kansa valitsee parlamentin ja se toimii kuten parhaimmaksi katsoo. Intressipiirit (“vanha valta”, “establishment”) ovat täysin kykeneviä vaihtamaan kaavaa, mutta kansalaisten kyky samaan on olematon.

Asioiden tultua päätetyksi hyvässä hengessä – kabinetissa – siirto Arkadianmäen harrastelijateatterille on ainoastaan muodollisuus. Joku isossa salissa vastustaa, muut pudistelevat päätään: tämähän on sovittu. Koska se on “kansallinen ratkaisu”, “välttämättömyys nykytilanteessa” tai “tähän palataan myöhemmin”.

Yhteen asiaan kansalaiset saattavat kyetä vaikuttamaan. Koska yle-veron perustelut pohjautuvat laajamediaisuuteen on talouskohtaisuus epälooginen toteutustapa. Jos maksu olisi henkilökohtainen kuten esitin Helvetin esikartanossa, olisi lopputulos vähän reilumpi ja yhdenvertaisempi, vaikka kokonaisuus jäisikin torsoksi.

Artikkeliviite: 110709A

Advertisements


No Responses Yet to “Tax Theatre”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: