Nehän oli ihan vaalit

10Jun09

cityrehuEn malta olla jatkamatta edellistä; aiempi kirjoitus oli puolustuksen puheenvuoro. Siitä voi olla monta mieltä, olivatko vaalit käännekohta vai eivät.

Reaktiot ovat seuranneet toisiaan ja kevyttä käymistä on havaittavissa, mutta tuskin realisoituu. Ei sitä härnättyä henkeä saa pullosta. Tulos oli vissiin huojennus useille – ei tullut ainakaan enempää turpaan. Chillaillaan.

Mielenkiintoista henkilökohtaisesti oli, että minulle välittyi loppuhetkillä jotakin kaaoksen ja hurmoksen välimuotoa. Minulla oli toisenlainen käsitys siitä, mitä tapahtuu kuin mikä realisoitui. Oli asioita, joista yllätyin.

SFP:n paikkaan osasin uskoa, koska se into ja tahtotila, mikä puolueesta huokui, oli suorastaan käsittämätön. He uskoivat, näkivät ja tekivät sen. Jotenkin hämmennyin siitä, että Kokoomus hajautui niin pahasti. Noste kääntyi suvannoksi, mikä saattaa olla puolueelle hyväksikin. Nöyryys ja nälkä kasvaa kohti eduskuntavaaleja.

Sosialidemokraatit taas saivat katkeraa kalkkia. Brysseliin matkaa julkkisehdokas, jonka hyödyllisyydestä puolueelle voi olla montaa mieltä ja oululainen toimittaja, jota ei turhan vasemmistolaiseksi voi moittia. Sosialistiryhmän seuraaminen voi olla aika erikoinen kokemus ensi vaalikaudella puolueen punaisemmalle siivelle.

Artikkeliviite: 100609A

Advertisements


3 Responses to “Nehän oli ihan vaalit”

 1. Toisen keskustalaisen vaalianalyysin voi lukea Markus Ylimaan blogista, joka on meidän kolleja, kuten minäkin lähtökohtaisesti.

  Pääset tästä Markuksen kirjoitukseen.

 2. Kolli kommentoi tätä ja edellistä kirjoitustasi, kun en eritellyt keskustan tilannetta aiemmin kovinkaan kattavasti.

  Keskustan tulos oli kaikin puolin skitsofreeninen. Oikeasti 19 prosentin kannatuksen valtakunnallisissa vaaleissa pitäisi olla keskustalle katastrofaalinen, mutta nyt se saadaan kohtuullisen hyväksi tulokseksi vertaamalla sitä viime aikojen vaikeuksiin. 19 prosenttia ja kolme paikkaa eivät kuitenkaan poista sitä ongelmaa, että ennen tätä “torjuntavoittoa” puolueen kannatus ollaan saatu hyvin heikoksi.

  Yksi mielenkiintoinen ilmiö liittyy myös keskustan läpi menneisiin ehdokkaisiin. Anneli Jäätteenmäki on ehkä tämän hetken voimakkain puoluejohdon julkinen kritisoija. Hannu Takkulakin on ollut voimakas kritiikko, parhaimpana esimerkkinä muistissa hänen tukensa Bjarne Kallikselle vuoden 2006 vaaleissa Vanhasen sijaan. Mannerin mielipiteistä puoluejohtoa kohtaan minulla ei ole tietoa, mutta jostain tämä tilanne kuitenkin kertoo, että juuri kaksi keskustan tämän hetkisen yleislinjan voimakasta kritisoijaa menivät läpi.

  Puoluejohdon vaihtaminen ei tosiaan poista rakenteellisia ongelmia tästä puolueesta. Pahin pelko tähän tulokseen liittyen on kuitenkin se, että nyt saatetaan jää torjuntavoiton hengessä lepäämään laakereilleen tyytyväisiniä. Tappio olisi pakottanut jonkinlaisiin muutoksiin. Nyt jää toisaalta rauha uudistaa puoluetta ja ennen kaikkea puolueen policya, ja tähän työhön on käsittääkseni meillä jokaiselle mahdollisuus antaa oma panoksensa.

  Markus

 3. Kolleillaan, tämä on hauskaa. Kuulostaa muuten jotenkin reteemmältä kuin urhoilu.

  Skitsofreeninen on erinomaisen hyvä sana. Kun muissa puolueissa puoluejohdolle ystävälliset hahmot menivät läpi, meillä oli nämä kaksi ja kolmas, joka tyhjensi taas nuorisoliiton pajatson omalla agendallaan. Hienosti vyörytetty kampanjahan se oli hänellä, täytyy myöntää – loppuun asti laskelmoitu ja rakennettu. Pisteet siitä.

  Mitä tulee tähän uudistumiseen, niin nähtäväksi jää. Ajattelin kirjoittaa siitä vähän enemmän jossain vaiheessa. Minua lähinnä vähän turhauttaa, ettei meidän policy pappereille taas kävisi samaa kohtaloa kuin aiemmille. Eurovaaliohjelmakin oli vähän lyhentynyt alkuperäisvedoksesta, jossa silti olisi ollut ballsia.

  Mutta ei kauhean positiiviselta vielä näytä; minua huvitti, kun Laanisen Timppa heti vaalien jälkeen vakuutti Suomenmaassa, ettei oikealle, ei vasemmalle, vaan paikallaan. On mielenkiintoista nähdä miten päätoimittajan arvovalta kestää, jos gallupit jatkavat pujotteluansa. Seuraavaksi se on varmaan se Etelän media..

  Tai kollien, naisethan meidät aina pelastaa.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: