Vain vaitonainen vaatii

03Jun09

Areopagitica_1644bw_gobeirneKuten historian saatossa ovat liberaalit puolustaneet vapautta sanoa, olla erimielinen sekä vastaanottaa viestejä, ovat haasteet tänäänkin yhtäläiset.

Media on murroksessa; sosiaaliset yhteisöt sekä kansalaisjournalismi ovat haastaneet vanhan vallan linnakkeet. Sananvapauden merkitys on alleviivattu: totuuden, valheen, propagandan ja valtiototuuksien välillä tasapainoilu on yhä haastavampaa.

Sananvapaus kilpistyy Voltairen toteamaan: olen eri mieltä kanssanne, mutta puolustan kuolemaan asti oikeuttanne sanoa niin. Entä nykyään?

Verkon vapauden puolustaminen on itse välineenkin puolustamista; ei pelkästään yksilöiden puolustamista. Esimerkiksi Telekom-paketin käsittelyssä suomalaisten euroedustajien äänet (1) hajaantuivat erikoisesti. Asiaa ei voi katsella ainoastaan talouden näkökulmasta, jollei sitten satu olemaan patamusta konservatiivi tai paternalisti, joka tykkää hallita ihmisiä, tasavaltaa ja blaa blaa.

On tottakai paheksuttavaa käyttää sananvapauttaan tarkoituksiin, jotka loukkaavat toisia, mutta on täysin eri asia paheksua kuin kieltää. Jokainen on vastuussa siitä, mitä sanoo, mutta sitä ei pidä ymmärtää lain edessä vastuussa olemisena. Tähän on poikkeuksia, kuten rikokseen yllyttäminen, mutta se edellyttää tekoa, ei pelkästään sanoja. Siis; rikoksen tulee aktualisoitua; provokaatio ei ole itsessään teko.

Miten määritellään teko on vahvimpia argumentteja puolesta, ettei sananvapautta tule rajoittaa edes näissä tilanteissa. Edellytys ei ole indeterminismi; pikemminkin empirian tarjoama tuki sille, miten ihmiset reagoivat epätotuuksiin. Valehtelu tahi kiihottaminen eivät pidä vettä, jolleivat ne pohjaudu tietoon. Niillä voi saavuttaa ainoastaan hyvin hetkellisesti jotain. Siksi niihin on parempi vastata tiedolla.

Artikkeliviite: 020609A

Advertisements


One Response to “Vain vaitonainen vaatii”

  1. Telekom-paketin käsittelyyn lisälinkkinä Anneli Jäätteenmäen kirjoitus.

    Kuva on Wikipediasta (Public Domain julkaisuoikeudet) teoksesta Areopagitica.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: