The Dogs

25May09

sol_pd_wikiLudwig Von Mises totesi aikanaan, ettei mikään valtiovalta ole liberaali luonteeltaan. Eivätkä kaikki, jotka kutsuvat itseään liberaaleiksi sitä ole; ei nimi miestä tee.

Julkisessa keskustelussa käytetään kovin usein määrettä arvoliberaali. Olen itsekin käyttänyt tätä kuvaamaan, että puolustan ihmisten ei-taloudellisia vapausoikeuksia. Mikä on, ei talousliberalismia voi irrottaa onnistuneesti arvoista ilman, että legimitoi yksiä arvoja toisia prioriimmiksi.

Mitä tämä ei tarkoita, on, että vapausarvoja tulisi tulkita liian relativistisesti. Ongelma on siinä, että jos tulkinnat perustuvat poikkeuksiin, ei ole mitään taetta, ettei niistä muodostu pääsääntöjä. Toisaalta tähän kiinteästi liittyvä positivismi voi estää ne vaihtoehdot, joita tekoa vailla on mahdollista toteuttaa, niin suoraan kuin epäsuorasti.

Vapausoikeuksien suhteessa ei liene kellekään aidolle liberaalille mitään epäselvää; sananvapauden merkitys turvaamassa yhteiskuntaa korruptiolta, mielivallalta sekä vallan väärinkäytöiltä on kiistaton. Vapaan lehdistön merkitys vallan vahtikoirana on aina merkityksellisempi kuin sopimusten, joihin ahneet sotalordit niistävät nenänsä taistelukentältään palattuaan. Ne ovat verellä värjätty, ei ihmisyydellä.

Artikkeliviite: 240509B

Advertisements


One Response to “The Dogs”

  1. Tämä on “B” versio. Viimeinen kappale on poistettu, koska kirjoitan myöhemmijn uudelleen Yleisradion asemasta. Tämä kirjoitus on sananvapauden ja lähdesuojan puolustuksena oleellisempi.

    Selvennyksenä: Misesin lainaus “ettei mikään valtiovalta ole liberaali luonteeltaan” on englanniksi “no government is liberal by nature”. Tällä hän tarkoitti ainakin suurinpiirtein sitä, etteivät hallitukset myönnä (tai suojaa) vapauksia kuin silloin, kun julkinen mielipide pakottaa ne siihen. (Pelko oppositiosta)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: