Helvetin esikartano

26Apr09

greensharmanViestintäministeriön työryhmä esittää (1, 2) pakollista mediamaksua tv-luvan korvaajaksi. Ehdotus on typerä, sosialistinen sekä moraalisesti täysin kestämätön.

Todettakoon ensiksi, että olen seurannut useita draama- ja asiaohjelmia Yleisradiolta aikojen koitossa; mikä ei tarkoita, että se on nykyisessä laajudessaan tarpeellinen tai muiden ihmisten tulisi maksaa harrastuksistani.

Olen jyrkästi samaa mieltä heidän (3, 4, 5, 6) kanssaan, että maksun toteuttamistapa on kelvoton sekä siitä, että julkista palveluroolia tulee järkeistää. Lipsasen Niko teki erinomaisen avauksen (7) tähän keskusteluun ja toisen, jota tuen (8, 9) toimimalla.

On selvää, että rahoitus tulee miettiä uudelleen; mikäli katsotaan, että Yleisradiolla on korvaamaton julkisen palvelun tehtävä, on loogista rahoittaa se budjettivaroista. Tällöin sen roolia tarkastellaan muihin julkisiin palveluihin suhteessa ja alistetaan se parlamentaariselle valvonnalle. Tätä ovat esittäneet (10) myös omat toimijamme.

On kummallinen argumentti, että budjettirahoitus vaarantaisi riippumattomuuden, koska firmalla ei ole sitä nykyiselläänkään. Kyseessä on mediakonserni, jota johtaa poliittisesti nimitetty toimija ja jota valvoo poliittinen hallintoneuvosto. Se on osa vanhan vallan koneistoa; osa establishmentia ja tätä myöten osa ongelmaa.

Mediamaksun luonne regressiivisenä tasaverona suhteessa tuloihin on sekin vailla tolkkua. Ei ole olemassa hyväksyttävää perustelua siihen, että sinkun tulisi maksaa sama kuin yhdessä asuvan parin. Maksu olisi hivenen oikeudenmukaisempi, jos se edes olisi henkilökohtainen ja jokaisen yli 18-vuotiaan maksettavana.

Artikkeliviite: 260409A

Advertisements


4 Responses to “Helvetin esikartano”

  1. 1 Alexander

    Hyvä kirjoitus, Tuomo. Mites se olikaan teillä nämä keskittymispisteet: perheet ja hmm.. jotain muuta 🙂 Hienoa, että Keskustalla on edes sinut, niin joku muistaa, että yli kolmasosa asuntokunnista on sinkkutalouksia. Keep up the good work!

  2. I will 😉

  3. Täysin liittymättä tähän juttuun, olisi ihan mielenkiintoista lukea ajatuksiasi Kekkos- ja Pekkarointikampanjaan liittyen. Mun on sanottava että puhkesin epäuskoiseen nauruun kun sen näin. Ehkä se sitten toimii jossain kohderyhmässä.

  4. En oikein tiedä, ketä ne olisivat. Voisin totta tosiaankin kirjoitella seuraavaksi siitä..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: