Absolut Tax

31Mar09

grouValtioneuvosto myöntyi eteläisen naapurimme talouskurimuksen edessä (1) helmikuussa. Koska teho ei ole kiistaton – on tärkeää tarkastella päätöksen seurauksia (2) kansakunnallemme.

Alkoholiveron säätäminen ylöspäin on nauttinut suosiota koko sinivihreän hallituskauden, olkoonkin, etteivät tilastointimetodit ole täysin luotettavia. Mikä hyvä, vanhasta tekopyhyydestä on luovuttu: myönnetään, että kysymys on fiskaalinen.

Viime aikojen sosiaalipoliittiset tiedot ovat olleet pääasiallisesti positiivisia. Tupakoinnin vastainen armageddon ei mene kohtuuttomuuksiin (3) sekä taitopelien suhteen (4) ollaan kuultu järkeä, joka on erinomainen uutinen pelaavalle yhteisölle. Kilpailu on hyvästä: uudet harrastajat löytävät hienon lajin.

Kuitenkin se, onko alkoholiverotuksen korottaminen fiskaalisesti järkevää, on hyvä kysymys. Henkilökohtaisesti en kannata: Viron taloutta ei monipuolista suomalaisen vodkaturismin uuskasvu. Tallinnan palvelusektorille sillä on toki suuri merkitys: sen hapesta rakas vanha kotikaupunkini (5) hengittää ja kasvattaa lehtiään.

Kuten myös, suomalaisen alkoholitutkimuksen luotettavuutta ei edesauta, että uusi tutkimuslaitos (6) yrittää valehdella niin nopeasti kuin osaa, ettei kulutus tuonnin kasvun myötä tule kasvamaan nopeammin (7, 8) kuin ilman. Olisi mielenkiintoista tietää, moniko uskoo. Arviot perustuvat nimittäin pelkästään kyselytutkimukseen.

On tärkeää, että ratkaisun vaikutuksia mietitään vielä rauhassa ja uudelleen ilmaa keuhkoihin haukkoen. Ei ole kollektiivin etu, että kulutus lähtee kasvuun samalla kun kauppa hiljenee ja verojen tuotto heikkenee. Asia tulee tutkia faktojen valossa sekä muistaa, että agenda on fiskaalinen. Raittiusliikkeen aika on ohi ja hyvä niin.

Olennaista tulisi kuitenkin olla niillekin, jotka uskovat oikeuteensa suitsia toisten ihmisten elämää, ettei näillä ratkaisuilla ratkaista “ongelmaa” pitkässä juoksussa. Olisi loogisempaa luovuttaa ja antaa ihmisten lopultakin päättää (9) siitä, koska ja millä hinnalla he tuotteensa haluavat. Se olisi sekä liberaalia että vastuullista.

Artikkeliviite: 310309A

Advertisements


No Responses Yet to “Absolut Tax”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: