Graduate tax

23Feb09

bluestatu1Edelliset kirjoitukset (1, 2) käsittelivät koulutuksen rahoituksen uudistamista graduate tax-mallinnuksen avulla sekä opintotulon kehitystä positiivisen yksilöllisturvan suuntaan (3) samalla.

Eilen graduate taxista kirjoitti myös Suomisen Esa (sd) hivenen erilaisesta perspektiivistä (4). Kalevi Sorsa-säätiöhän julkaisi viime vuonna Aleksi Henttosen kirjoittaman Valinnanvapaus, vastuu ja tasa-arvo (5), jossa on sovelma mallista (s. 48-54).

Raportti sai tuolloin kylmän vastaanoton usealta (6, 7) taholta. Päivänpoliittisena kysymyksenä niinkin perustavanlaatuisen kysymyksen kuin maksuton koulutus pyörittely on vaarallista, olkoonkin, että perustuslaissakin (8) maksuttomuus viittaa ainoastaan perusopetukseen.

Raportissa esitetty graduate tax-sovellus eroaa ajattelemastani sovelluksesta kahdessa kohtaa: yhdistäisin siihen Income-contingent loan-malleista suoran takaisinmaksun, jossa otettaisiin huomioon tuottoarvio sekä sen premissin, että sillä kustannettaisiin koko tutkinto ja mahdolliset opintolainat suoraan.

Suora takaisinmaksu on kahdesta syystä olennainen: ensinnäkin, yritys voisi näin sponsoroida vaikka lupaavaa tutkijaa ja koulutuspanos voitaisiin verotuksellisesti katsoa investoinniksi. Toiseksi alleviivaten, että kustannus voitaisiin kääntää lainamuotoiseksi, jolloin ulkomaille muuttava maksaisi lyhennyksiä.

Tutkinnon maksaminen kokonaisuudessaan on taasen premissinä siksi, että tällöin yliopistot vapautuisivat täysin valtion rahoituksesta. Tämä vahvistaisi yliopistojen taloudellista autonomiaa ja mahdollistaisi yksityisten yliopistojen perustamisen, jotka luontaisesti myös kirittäisivät julkisten instituutioiden laatua.

Artikkeliviite: 230209A

Advertisements


No Responses Yet to “Graduate tax”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: