De lege ferenda

15Feb09

brownietjKansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset (1).

Kuten ylläolevasta perustuslain 3. luvun 29. pykälästä voidaan päätellä, valtiopäivillä kokoontuva eduskunta on velvollinen noudattamaan perustuslakia. Tätä eivät kumoa hyvinsyöneiden miesten kootut selitykset keskinäisistä sopimuksista.

On moraalisesti kestämätöntä, jos lainsäädäntöä laaditaan sellaisista lähtökohdista käsin, jossa tarkoitus pyhittää keinot. Legitimiteetti vallalle ei synny vaaleissa, ei äänestyksissä eikä juhlapuheiden melodramatiikan nousuissa. Kysymys on hauraasta ominaisuudesta, jonka voi lopullisesti menettää kun sen myöntäjät niin kokevat.

Vaikka haluaisi uskoa, että moraalinen sovitus tulee lopulta – olisi se vain poeettinen välihuuto, verbaalinen nenäliina – jolla kaiken kauniin polttaneen heimopäällikön lakeijat niistäisivät nenänsä. Kuten Benjamin Franklin sen osuvasti sanoi: “in this world nothing can be said to be certain, except death and taxes”.

Artikkeliviite: 150209A

Advertisements


No Responses Yet to “De lege ferenda”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: