Julma maa

27Sep08

Viimeisten päivien uutisvirtaa on hallinnut Kauhajoen joukkosurma (1). Ensianalysointia en halunnut harjoittaa tiedon ollessa sirpaleista. Yleisissä reaktioissa oli hätiköintiä sekä halpahintaista poliittisten irtopisteiden keruuta (2).

Kansakunnan tilan analysointi on varmasti mielenkiintoista tilaisuuden tullessa, mutta sen soisi perustuvan asioihin. Esimerkiksi luokatonta lukiota syyttävät tuntuivat kauniisti unohtaneen tosiasiat. Miten ammatillisesta oppilaitoksesta ammattikorkeaan jatkaneen – koko koulutuskaarensa luokallisissa yhteisöissä opiskelleeseen tämä vaikuttaisi?

Yhteisöllisyyttä peräänkuuluttavat olivat yhtälailla hakoteillä: molempia tapauksia yhdisti pieni paikkakunta sekä tekijöiden ulkopuolistuminen lähiyhteisöstä. Tähän pohjaten perinteinen yhteisöllisyys, joka korostaa samanmielisyyttä on pikemminkin syytetyn penkillä kuin ratkaisu. Sitä nimittäin on Pohjanmaalla yli omienkin tarpeiden.

Miten sen näen, koulusurmat ovat vastakulttuurillinen ilmiö, ubiikisti 15 minutes of fame. Modernille ajalle tyypillinen julkisuuden tavoittelu itseisarvona yhdistyy näin vihayhteisön arvoprinsiippien kautta yksilön arvoksi. Identiteetti muodostuu osana julkista ollen siihen sidoksissa. Tästä juontaen, ilmiössä ei ole kyse hätähuudosta vaan über-egoismista.

Asiaa tuleekin käsitellä pikemminkin terrorismia lähentelevänä yleiseen kohdistuvana vihailmiönä, kuten mm. pääministeri Vanhanen (3), Markku Jokisipilä (4) sekä akatemiatutkija Mika Aaltola (5) ovat esittäneet. Vastaus ei näin ollen muotoudu perinteisestä vaan kuinka verkottuneemmat pienet yhteisöt saadaan reagoimaan vastailmiöihin ja pelaamaan yhteen.

Ratkaisuina ilmiöön verkostojen seurannan sekä poikittaisen viranomaisten välisen yhteistyön kehittäminen ja kansalaisavun mukaanotto eivät toki ole maailmoja syleileviä seitsemää kaunista, mutta vastuullisia toimia. Verkon kansalaisapua voidaan kanavoida e.g vihjepalkkioiden avulla. Tukevana panostukset mielenterveystyöhön on toki tarpeellinen ja kannatettava.

Sen sijaan pehmeät puheet yhteisöllisyydestä tai vartijoista tulisi hylätä. Vartijoiden hyöty ei olisi kummoinen; estämiseenhän edellytettäisiin liki puolisotilaallisia joukkoja. Ilmiö taasen on syntynyt yleistä vastaan, joten sitä on mahdotonta syleillä kuoliaaksi yleisen koheesiolla. Siitä syntyneitä uhkia on kuitenkin mahdollista torjua oikea-aikaisella reagoinnilla.

Artikkeliviite: 270908A

Advertisements


No Responses Yet to “Julma maa”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: