Karhunmaa

27Aug08

Ilma on sakeana analyyseja Venäjän tunnustettua Georgiasta irtautumaan pyrkineet Abhasia sekä Etelä-Ossetia (1). Aiemminhan esitettiin naiiveja arvailuja, ettei Venäjä tähän ryhtyisi. Perusteluina käytettiin käsitystä sen kokonaisedusta.

Uutta Venäjää koskevissa analyyseissa on jonkin aikaa ollut se virhemarginaali, että niitä ovat esittäneet lähinnä menneisyyden miehet sekä geopoliittisen ja historiallisen todellisuuden unohtaneet idealistit, joille turvallisuuden haasteet ovat lähinnä pehmeätä sorttia.

On vihdoinkin ymmärrettävä, että kova intressipolitiikka, vallan sentralointi sekä edellämainittuja tukeva mediahallinta ja kansallinen herääminen ovat viitoittaneet tien. Ei ole olemassa erityissuhteita, eikä aatteellista itää (2). On nälkäinen suurvalta, joka on valinnut tiensä sekä mieltynyt siihen. On turha kuvitella, että vaatimattomuus (3) kaunistaisi sitä.

Tärkeintä kotimaista linjaa tarkastettaessa on ehkäisy polarisaatiolle – mitä ei tule ymmärtää kehotuksena älylliseen opportunismiin. Suomi kun ei kuulu erityisintresseihin. Tästä huolimatta toimissa on huomioitava perinteisemmät haasteet nykyistä painokkaammin sekä samalla jatkettava pyrkimyksiä, että suurvalta ymmärtäisi kokonaisetunsa laajemmin.

Turvallisuuspoliittisen päälinjan muutos ei ole hetkellisesti järkevää, mikä ei poissulje siihen tähtäviä toimia. Tärkeimpinä painopisteinä heijastumat sekä tietoinfastruktuurin että energiapoliitikan päätelmiin. Ainoastaan pehmeisiin johtopäätöksiin ei ole enää varaa. On uskallettava ottaa vastuullisia askelia tasavallan tähden. Tunnustettava tosiseikat.

Artikkeliviite: 270808A

Advertisements


No Responses Yet to “Karhunmaa”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: