Lähtölaskenta

12Sep07

Viron talousministeri Juhan Parts (irl) lähetti tänään lausuntokierrokselle esityksen alkoholinmyynnin valtakunnallisesta rajoittamisesta 23-08 välille. Tämä kuuluu myös Partsin puolueen, Isamaa ja Res Publica Liidin valtapoliittisiin tavoitteisiin, keskittäen valtaa tiukemmin parlamentille.

HS (12.09.07): Virossa lakiesitys viinan yömyynnin kieltämisestä

Asiaa ehti tuoreeltaan vastustamaan Edgar Savisaar, joka johtaa Keskerakondaa. Puolueella on ehdoton enemmistö Tallinnan valtuustossa ja Savisaar on kaupungin pormestari. Kaupungissa on muuta maata tiukemmat rajoitukset, kuten monissa puolueen hallitsemissa maakunnissa.

PM (12.09.07): Savisaar peab kavandatavat üleriigilist alkoholimüügi..

Esityksessä on ennenkaikkea valtapoliittinen asetelma. Keskerakond heitettiin syrjään viimeisissä hallitusneuvotteluissa nurkkaan ennenkaikkea Savisaaren takia. Viimeinen pisara muille puolueille tuntui olevan Savisaaren häikäilemätön valtapolitiikka presidentinvaaleissa, jonka hän lopulta hävisi.

Savisaarhan yritti vähemmistösäännön perusteella valituttaa Arnold Rüütelin, ohittaen parlamentin ja vieden asian alueiden kokoukseen. Hän epäonnistui juntassaan. Valituksi tuli europarlamentaarikko Toomas Hendrik Ilves, Ruotsissa syntynyt ja Yhdysvalloissa kasvanut metropoliitti ja sosialidemokraatti.

President of the Republic of Estonia: Toomas Hendrik Ilves

Keskerakondan itsensä tavoitteisiin kuuluu aluepoliittisen vallan ylläpitäminen, mutta taustalla on myös aatteellinen aspekti. Edgar Savisaarhan on pitkänlinjan raittiusmies, jota kavahduttaa ajatus valtakunnallisesta laista, joka vie Keskerakondalta vallan päättää alkoholipolitiikasta paikallisesti.

Advertisements


2 Responses to “Lähtölaskenta”

  1. Pieni tarkennus, Tuomo, Ilves ei ole sosiaaliliberaali vaan sosialidemokraatti. Siinä on eroa.

  2. Lähinnä tarkoitus oli viestittää hänen aatemaailmaansa, koska nähdäkseni hän on aatemaailmaltaan sosiaaliliberaali. Korjasin sen kuitenkin puoluekantaperusteiseksi, koska artikkelin tyyliin se ei tarkemmin ajateltuna oikein istunut. Tätä ennen suluissa oli puolueen tunnus (sde).

    Kannattaa kuitenkin muistaa, että Viron sosialidemokraateista löytyy vähän kaiken sortin tallustajaa, eikä sitä oikein voi aatemaailmallisesti verrata suoraan SDP:hen. Sama koskee myös Keskerakondaa suhteessa Keskustaan. Molemmat asiat varmaankin tiedät.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: