7 oikein vai vesiperä?

12Aug07

Valtakunnan virallinen viestintä kertoi eilen, että puoluejohtajat vastustavat perustuloa. Passivoi. Näinhän on jankutettu – järjestelmä romahtaa, mikäli nykyisestä – sotkuisesta, byrokraattisesta ja virastolähteisestä mallista siirryttäisiin vähän yksinkertaisempaan ja oikeudenmukaisempaan.

Yleisradio (11.08.07): Puoluejohtajat: Perustulo passivoisi kansalaisia

Onko Yleisradiolla näin ideaköyhä tapa tuottaa kyselyitä vai onko kyse tarkoitushakuisuudesta? Negatiivinen tulovero, löyhät syy-perusteet, yhden luukun periaate ja sosiaaliturvan yhdenmukaistaminen tuskin tuottaisivat vastaavia tuloksia. Minkä takia Vihreiden vaaleja varten luotu esitys otetaan kirjaimellisesti, eikä mietitä ydintä?

Sorsat eivät edes yrittäneet: Perustulo – kova vai pehmeä paketti?

Millä ihmeen argumentilla kukaan voi perustella sitä, että sairaslomalla oleva on oikeutettu huonompaan turvaan kuin työtön? Miksi toimeentulon norminatiivinen osa tulee hakea vaikean byrokratiaprosessin kautta, miksei se voi olla Kelan heiniä? Asiakas kun tutkimusten mukaan harvoin edes näkee virkailijaa.

Millä voidaan perusteella sitä, että kansanopisto-opiskelija on heikommassa asemassa muihin keskiasteen opiskelijoihin? Miten sitä, että apurahansaajan sosiaaliturva on oleellisesti heikompi? Mikä on peruste sille, että päivä muokkaa työttömyysturvan tuplaksi tai triplaksi? Esimerkkejä on enemmänkin.

Kysymys joka tapauksessa on vain historiallisesta kehityksestä, jossa sosiaaliturvan ja etuuksien määrä on ollut riippuvaisia lobbyjen voimasta. Tähän edes löyhästi syy-perusteinen perustulo, perusturvan tason yhtämittaistaminen tai negatiivinen tulovero toisivat ratkaisun. Yhtälailla kuin takuueläke.

Miksi joidenkin tulee olla tasa-arvoisempia kuin toisten, vain taustaryhmän voimasta riippuen? Eikö nykyinen sosiaaliturvajärjestelmän synty ja kehitys ole melkoista järjestödarwinismia? Tilkkua, joka pitää nyt parsia yhdeksi peitoksi, joka on oikeudenmukainen ja läpinäkyvä – ihmisen mittainen.

Advertisements


No Responses Yet to “7 oikein vai vesiperä?”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: