edu.finska

06Aug07

Valtion tuottavuusohjelma jatkuu – yliopistotkin joutuvat tekemään järkeistyksiä. Hyvä kuitenkin huomata, että sivistyksellisen ja tiedollisen pääoman muodostuminen on prosessina toisenlainen kuin suorittavan hallinnon tehtävät. Tutkimuksella ja opetuksella tulee olla tarpeeksi resursseja.

HS / Kauppalehti 06.08.2007

Yliopistojen perusrahoitus laskee ensi vuonna

Toisaalta on täysin perusteltua kysyä, onko korkeakoulujärjestelmämme mitoitettu oikein. Kun alemman korkeakoulututkinnon suorittaneet yhä kiihtyvässä tahdissa työllistyvät töihin, joissa tutkinnosta on vain meritillinen hyöty, poltetaan lankaa väärästä päästä. Erikoistua ei pidä itseisarvoisesti.

Järjestelmä ei saa perustua päälauseelle ja sen seitsemälle kauniille sivulauseelle.

Huolenaiheena voisi pitää myös koulupudokkuuden kasvua ja sitä, kuinka moni ei jatka edes keskiasteelle. On mietittävä, kuinka voimme saada nämä nuoret aktivoitua: koulutukseen, oppisopimukseen – kotimaahan tai maailmalle. Toivominen ei riitä lääkkeeksi, välittäminen on sallittua.

Yhtälailla on selkeää, että ammatillisen koulutuksen arvostusta tulee nostaa. Erikoisista asenteista kertovat monet elämän esimerkit: ero näyttäytyy jo juhlimiskäytännössä. Ideologisessa tyhjiössä eläville ammatin arvostus rakentuu helposti lähinnä omien ennakkoluulojen kautta.

Alisha kirjoitti myös koulutuksesta.

Alisha Hasan 06.08.2007

Lukiokoulutus vertailussa: Suomen paras vs Kiinan paras

Advertisements


2 Responses to “edu.finska”

  1. 1 Henry

    Tuomo, tuskin se on kovin vihertävääkään. Meni vähän tylytykseksi taas kerran puoleltasi.

    Olen kyllä samaa mieltä, että peruskarvapersettäkin pitää arvostaa, mutta on hyvä miettiä sitäkin, josko mahdollisimman moni tekisi jotain OIKEASTI tuottavaa – kuten ryhtyisi yrittäjäksi!

  2. Yrittäjyyden arvostustakin pitää nostaa, olen samaa mieltä. Kaikki työ on kuitenkin arvokasta, eikä edellinen poissulje ensimmäistä. Turhalla ylpistelyllä ei saavuta yhtään mitään. Sitä nimittäin saa, mitä tilaa – ennemmin tai myöhemmin.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: