Graduation day

15Jun07

Olin tänään Viron toiseksi suurimman yksityisen yliopiston, kauppatieteisiin erikoistuneen EBS:n, valmistujaisjuhlassa Estonian concert hall:illa. Pari ystävääni valmistui kauppatieteiden kandidaatiksi.

Juhlassa erikoista olikin, suhteessa suomalaiseen käytäntöön, että jo kandidaatin tutkintoa juhlitaan. Mikä on tietenkin erinomaisen hieno asia. Toki onkin niin, että Suomessa maisterin tutkinto on vakiinnuttanut asemansa ensisijaisena tavoitteena, josta ero johtuneekin.

Toisaalta taas ensisijainen tavoite ammattikorkeakouluissa – eli soveltavaa tietoa käyttävissä yliopistoissa – on kuitenkin alempi korkeakoulututkinto, kuten Virossa ja monissa muissa maissa yliopistoissakin. Tätä taasen ei aina juhlita kunnollisesti – vaikka syytä olisikin.

Oudoimmat tietämäni linjaukset löytyvät Helsingin Stadiasta. Ammattikorkeakoulun viestintäpuoli järjesti suuret juhlallisuudet keväällä valmistuneille kuten pitääkin ja ei kovin yllättävästi, myös media oli paikalla. Sen sijaan sosiaali- ja terveysalan puolella päädyttiin kovinkin erikoiseen ratkaisuun.

Empiirisesti tunnen tapauksen lähimmillään ensihoidon koulutusohjelman osalta, koska tunnen opiskelijoita sieltä. Oppilaitos nimittäin kielsi opiskelijoilta valmistumisjuhlat. Ei sinänsä, että siitä olisi muodostanut vaivaa oppilaitokselle, koska opiskelijat olisivat itse halunneet juhlat järjestää.

Kädenväännön jälkeen lopputulos olikin opiskelijoille se, että päästötodistukset haettiin koululta ja opiskelijat järjestivät juhlansa eräällä työväentalolla. Niitä ei siis saanut pitää ammattikorkean tiloissa (Eikä ilmeisesti olisi saanut edes maksusta). Todistukset jakoikin uudestaan luokanohjaaja, joka myös piti puheen.

Kyseinen tapaus osoittaa osaltaan sitä, kuinka ah’ niin “korkeatasoinen” Stadia opiskelijoitaan arvostaa – paitsi niitä mukavan muodikkaita.

Toisaalta ammattikorkeakoulun johdon suora vittuilu opiskelijoille todistaa, että yhteiskunnassamme on monien alojen arvostuksen suhteen vielä kova asennemuokkaus tarpeen, johon pelkkä palkkapolitiikka ei riitä.

Advertisements


No Responses Yet to “Graduation day”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: