Kravun kääntöpiiri

18May07

Ruotsin puolustusministeri Mikael Odenberg esitti tiistain Svenska Dagbladet:ssa ajatuksen siirtymisestä “uinuvaan asevelvollisuuteen”. Mallissa asevelvolliset aktivoitaisiin kriisin uhatessa palvelukseen, jossa nykytilanteesta eroten asevelvollisuus koskisi molempia sukupuolia.

Svenska Dagbladet (15.05.07): Värnplikten läggs på is i fredstider

Ruotsissa himpun alle 5% ikäluokasta käy asepalveluksen. Periaatteellisella tasolla kovin dramaattisesta muutoksesta ei tässä yhteydessä voidakaan puhua. Ainoastaan koko ikäluokan kutsumista voitaneen pitää sellaisena avauksena. Nykymallihan alleviivaa naisten kyvyttömyyttä puolustaa maataan.

Statistics in Sweden: Population and Population Changes 1749-2006

Haastattelussa hän torjui ammattiarmeijaan siirtymisen. Epäilijöitä ilmaantui haaskalle hyvin pian, koska vaikuttaa järjenvastaiselta, miten kriisitilanteessa armeijan muodostaminen ilman vakaata reserviä onnistuisi. Asiaa kommentoi myös Odenbergin virkaveli ja aatetoveri, puolustusministeri Jyri Häkämies.

Kaleva (15.05.07): Ruotsin puolustusministeri luopuisi yleisestä asevelvollisuudesta

Häkämies ei katsonut haastattelussa mallin sopivan Suomeen, erilaisen puolustuspoliittisen peruslinjan takia. Suomessa aluepuolustus on asetettu primääriksi, kriisinhallinta ja kansainvälinen toiminta sitä täydentäen. Ruotsissa asetelma on taasen päinvastainen, joten myös mallinnus voi erota.

Helsingin Sanomat (15.05.07): Puolustusministeri Häkämies: Ei ole Suomen malli

Suomalaisen puolustusdoktriinille olisi varmaankin hyvä, mikäli sen sisällöstä käytäisiin julkisesti vaihtoehtoja punnitsevaa keskustelua, kuten Ruotsissa. Meillä niitä on nyt kaksi, joista toinen todetaan aika-ajoin uudelleen ja toisesta ei saa puhua. Virtasen Arto mietti asiaa myös julkaisussaan.

Arto J. Virtanen (16.05.07): Ruotsin tie

Vastaako sotilaallisen aluepuolustamisen keskiö vallitsevia ja pitkän aikavälin turvallisuuspoliittisia uhkakuvia? Ja mikäli vastaa, onko meillä joidenkin vähäisten talouspoliittisten syiden ohella joitakin erityissyitä olla liittoutumaton? Aamulehti oli pääkirjoituksessaan sitä mieltä, että Nato-luulo ei ole tiedon väärtti.

Aamulehti (17.05.07): Nato-luulo ei ole tiedon väärtti

Aamulehden otsikko olikin pätevä, jota todisti Yleisradion ulkomaantoimittaja Hannu Reime viime kuussa. Reimen olisi hyvä lukea Naton peruskirjaa vähän 5. artiklaa pidemmälle puhuessaan Indonesian hyökkäyksestä Itä-Timoriin (1975). Vaikka siihen seuraavaan kohtaan, jossa määritellään puolustusalue.

Hannu Reime (26.04.07): Naton kannattajat äänekkäimpiä keskustelijoita

Olennainen kysymys onkin, miten keskustellaan – avoimesti ja ennakkoluulottomasti – vai vanhaan tarttuen, päänsä hiekkaan upottaen. Möröillä pelottelu varmasti irrottaa pisteitä, mutta sillä ei rakenneta tulevaisuutta ja tämä ei koske pelkästään liittoutumista vaan laajemminkin.

Behind the scene: Ulko- ja turvallisuuspolitiikka

Advertisements


No Responses Yet to “Kravun kääntöpiiri”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: