Två språk säger mer än ett

17Apr07

Neuvottelutulos sinivihreän hallituksen ohjelmasta valmistui sunnuntai-iltana. Kokoomus myös ilmoitti ministerinimityksensä eilen, kuten Vihreät ja RKP:kin. Keskusta ilmoittaa tänään.

Sini-vihreä: Hallitusohjelma 2007-2011

Ohjelmassa on paljon hyvää ja monta kaunista; ruuan alv laskee 12%:iin, minimiäitiys-, isyys-, vanhempain ja sairaspäivärahat nostetaan työmarkkinatuen tasolle, tuloveroa alennetaan kautta linjan, opintoraha nousee 15% ja opintotuen tulorajoja tarkistetaan 30% ylöspäin, isyysvapaa pitenee pari viikkoa, ympäristöpolitiikkaa terävöityy ja ulkomaalaispolitiikkaa muutetaan humaanimmaksi.

Kaikenkaikkiaan ohjelma on tasapainoinen kokonaisuus, niin teemallisesti kuin talouspoliittisestikin. Ystävämme protektionistisella puolella poliittista kenttää toki ovat jo ehtineet aloittaa valmiin käsikirjoituksen mukaisen valitusvirren hallitusohjelmasta.

Hallitusohjelma on yllätyksetön, vaikkakin voitaneen todeta, ettei se varmasti vastaa monien ennakkokäsitystä kovasta oikeistolaisesta ohjelmasta. Sitä se ei myöskään ole. Se on hyvinvointivaltion huutoon vastaava pakkaus. Se parantaa heikoimmassa olevien asemaa, se on suhteellisen arvoliberaali mutta samalla jättää joitakin erikoisia varauksia. Kaiken hyvän keskellä kummittelevat terveysmaksujen korotukset ja ydinenergia.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja äityi eilen omissa kommenteissaan jo melkoiseen tekopyhyyteen, kun vertasi kommenteissaan veronalennuksia ja kansaneläkkeiden korotuksia. Kröhöm, Masa, hallitusohjelmaan kuuluu myös eläkeläisten verotuksen täsmäkorjaaminen. Eläkeläiset eivät kuulu tämän ohjelman häviäjiin, vaan heistä pidetään huolta niinkuin vaalipuheissakin. Työtätekevä keskiluokka tästä iskun ottanee vastaan, jos joku.

Yleisradio (16.04.07): Vasemmistoliiton mielestä kahtiajako vain syvenee

Kuten Vihreiden Aija Salo, SETA:n pääsihteeri, jo iloitseekin – näyttäisi, että perheiden sisäinen adoptio tehdään mahdolliseksi nais- ja miespareille. Toivotaan, että tämä pitää. Arvoliberaali Suomi kehittyy pikku hiljaa – olemme astumassa vastuulliselle, välittävälle 2000-luvulle myös ihmisten oikeuksien suhteen. Pidetään tästä kiinni ja jatketaan töitä tämän eteen.

Aija Salo (15.04.07): Perheen sisäinen adoptio toteutetaan!

Toinen positiivinen asia vaikuttaisi olevan nk. B-oleskeluluvalla olevien tilanteen parantuminen, tosin kirjauksen suhteen olisin vielä hivenen varovainen. Kirjaus on; “Selkiytetään oleskelulupajärjestelmää siten, että oleskelulupaan sisältyy työnteko- ja opiskeluoikeus.” (s.16)

Yhtälailla aktiivisen maahanmuuttopolitiikan tukeminen, avoimuuden lisääminen UVI:n (nimenmuutoksen jälkeen maahanmuuttovirasto) toiminnassa ja ulkomaisen opiskelijan työnteko-oikeus ovat positiivisia muutoksia. Kirjaus siinä on erikoinen “Ulkomaalaiselle opiskelijalle annetaan samanlainen oikeus työntekoon kuin suomalaisella opiskelijalla.” – eli aiotaanko sitä rajoittaa kuitenkin jonkunlaisella tulorajalla vai onko tämä lauseen loppu lapsus?

Anyhow, anyway – ei tule Rajamäkeä ikävä! Tervetuloa Astrid.

Advertisements


No Responses Yet to “Två språk säger mer än ett”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: