Uusi aika

10Apr07

doorPoliittinen kevät etenee hitaasti, mutta kovin varmasti. Huipentumana tulee olemaan uuden hallituksen muodostus. Ilma on spekulaatioista, toivosta ja toiveista sakeana.

Sosialidemokraatit käyvät vaalitappiota läpi varsin kovalla sykkeellä. Totuuskomissiolla (1) on edessään melkoisen iso perunamaa perattavana. Rikkaruohojen seasta täytyy löytyä aluskasvillisuus, juuret ja syötäväksi kelpaava aines.

Mielenkiintoni uuden hallinnon suhteen kohdistuu erityisesti rakenteiden uudistamiseen. Työmarkkinoissa on valtavasti sarkaa: perhevapaiden ja sairasvakuuttamisen kustannuksissa uuskohdistaminen on äärimmäisen tärkeää, jotta rakenteelliset vinoutumat saadaan poistettua.

Toinen olennainen asia on korjata valumavikoja, joiden takia pätkätöiden määrä on kasvanut huomattavasti – myös julkisella sektorilla. Määräaikaisten työsuhteiden ketjuttaminen tulee saada loppumaan. Yhtälailla tärkeä kiinnekohta on perusturvan uudistaminen, jotta rakenteelliset jäykkyydet ja työllisyysesteet saadaan poistettua.

Perusturvajärjestelmän uudelleenruokkaaminen on olennainen haaste. Vihreiden perustulojärjestelmää voidaan pitää erinomaisena avauksena – olkoonkin, ettei sitä sellaisenaan voida ottaa käyttöön. Lineaarinen vero on asetettu huomattavasti liian korkeaksi. Eskelisen Riku käsitteli asiaa (2) tarkemmin blogissaan.

Perusturvajärjestelmän uudistuksessa olennaisinta on pyrkiä yksilöä palvelevaan, yhdenvertaisuutta korostavaan, nopeasti reagoivaan sekä läpinäkyvään malliin. Oikeudenmukaisuus on pääpremissi. Nykyinen kun muistuttaa sosiaaliturvalottoa, jossa päätöksiä ei ohjaa aktuaalinen tarve, vaan eturyhmien voima.

Artikkeliviite: 100407A

Advertisements


%d bloggers like this: