Vapautta ja vakautta

05Feb07

grocuaYlioppilaslehdestä (1) löytyy Demarinuorten puheenjohtaja Heta Välimäen sekä ViNO:n puheenjohtaja Tapio Laakson debatti perustulosta podcastina (2).

Keskustelu on mielenkiintoinen, olkoonkin, ettei Välimäki löytänyt punaista lankaa. Jankkaaminen syyperusteisen järjestelmän paremmuudesta ei vakuuttanut, varsinkin perusteiden ollessa perin ristiriitaisia. Laakso pysyi asiassa, vaikka laskelmat fiskaalivaikutuksista eivät olleet valmiit.

Keskustelu vahvisti tuntojani: olen pikkuhiljaa vakuuttunut perustulon tai muun vastaavan yksinkertaistetun perusturvaratkaisun järkevyydestä. Syyperusteisessa järjestelmässä on liialti loukkoja, kankeutta ja byrokratiaa. Onkin vaikea nähdä, että siitä saadaan enää toimivaa: on parempi rakentaa järjestelmä uudelle pohjalle, jonka lähtökohtana on vapauden ja yksilön kunnioitus.

Kysymys perustulon suhteen on simppeli: hyväksytäänkö maailman muuttuneen ja toimitaan sen mukaisesti vai pysyttäydytään vanhassa, jossa byrokratianhallinnasta on tullut taidemuoto. Ongelma syyperusteisessa tukiviidakossa on peruspilarit: liian paljon karikkoja, esteitä ja liian vähän turvaa. Tarvitaan radikaali reformi.

Perustulon varianttia, negatiivista tuloveroa, esitti aikanaan taloustieteen palkinnon Alfred Nobelin muistoksi vastaanottanut ekonomi Milton Friedman (3) teoksessaan Capitalism and Freedom. Aritmeettisesti malli ajaa saman asian kuin perustulokin. Tätä sivusi myös Risto E.J Penttilä (4) blogissaan vappupäivän jälkimainingeissa.

Keskustan 30+ sukupolven julkaisemassa Vapautta ja vakautta (5) perustulotavoite on asetettu vuoteen 2012, viiden siirtymävuoden jälkeen. Kirjoittajina toimivat joukko raskaan sarjan nuorkeskustalaisia. Ohjelmatyössä perustulo on aiemminkin ilmentynyt: pahamaineinen työreformikin (6) sisältää perustulo-ohjelman.

Artikkeliviite: 050207A

Advertisements


3 Responses to “Vapautta ja vakautta”

  1. Toivottavasti tämä Vihreiden avaus saisi aikaan jotain jatkokeskustelua ja vastaavia avauksia muista puolueista. Etenkin demareiden täydellinen torjuntareaktio perusturvajärjestelmän minkäänlaiselle laajemmalle uudistamiselle on harmillista.

  2. Toivotaan niin, perusturvan uudistamisesta toivoisi vaalikeskustelujen perusaihetta, jotta puhuttaisiin järjestelmän ongelmista, eikä vain sen konffauksista. Kuten demareissa tuntuu olevan vallalla.

    Tuo Unto Hämäläisen blogissa oleva Viialaisen kommentti pisti minullakin muuten silmään, se kertonee perusasennoitumisen demareiden “vanhoissa piireissä”. Uhkakuvia uhkakuvien perään, mutta kunnolliset argumentit puuttuvat.

  3. 3 asenne

    Tunnustusta tulee täältäkin Tapio. Vihreiden perustulomalli oli hyvä avaus sosiaaliturvan uudistamiskeskustelulle. Tältä pohjalta olisi kiva ehkä lähteä tekemään jopa hallitusyhteistyötä 😉


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: