selles mõttes

13Sep06

Helsingin Sanomat uutisoi (20:19) Helsingin Bussiliikenteen rekrytointikierroksesta Tallinnassa. Yritys on entisen liikelaitoksen, HKL-Bussiliikenteen ja Suomen Turistiauto Oy:n yhdistämisen tulos, joka oli poliittisen kiistelyn aihe pari vuotta taaksepäin. Yhtiö aloitti toimintansa 1. tammikuuta 2005.

Helsingin Sanomat (12.09.06): Helsinki rekrytoi bussikuskeja Tallinnasta

Rekrytointitilaisuus oli viime torstaina. Paikalle saapui 170 kuskia, joista ajokokeeseen kutsuttiin vajaat 30. Postimees uutisoi asian tänään (22:39) Helsingin Sanomien uutisen perusteella. Ollakseen reaaliaikaisen uutisen muodossa, viive on pitkähkö.

Postimees (12.09.06): Helsingi värbas omale bussijuhte Tallinnast

Tallinnan kaupungilla työskentelevän bussikuskin palkka oli uutisessa bruttona (660 eur) ja suomalaisen nettona (1500-1600 eur). Jos molemmat ilmaistaisiin nettona, luvut ovat 507 / 1500-1600. Vähän omituista uutisointia valtakunnan päälehdeltä. No, kysymys on “reaaliaikaisesta” verkkouutisoinnista.

Yhtälailla kuin Smash Asem-uutisointi, uutinen ehtii muuttua vielä matkan varrella. Verkkotoimituksen vahvuus tai heikkous on juuri sen kyvyssä reagoida. Uutinen muokkaantuu, sitä korjataan ja täsmennetään matkan varrella. Medialukutaitoa tarvitaan.

Sinänsä HS:n strateginen linjaus siirtää verkkotoimitus keskiöön on täydellisen oikea.

Smash Asem-uutisoinnissa tilanteen tulkinta muuttui pitkin iltaa ja kohti aamua. Alkuillasta uutisointi kuulosti vähän yliampuvalta, poliisin tiedotusta myötäilevältä. Aamulla otsikoista lähtien uutinen oli pehmentynyt ja polarisoitunut. Asioiden selvitessä alkaa myös todentua se, että tilanne todellakin oli katsojan silmissä.

Vaikka reagointi on nopeutunut verkkouutisoinnissa, en ole täysin vakuuttunut, että lukijat pysyvät samalla tavalla perässä. Medialukutaitoa ja -kriittisyyttä ei ole opetettu niin kauan. Tietoa tulee kyetä suodattamaan sen lisääntyessä hyvin eritavoin kuin aikoina, jolloin uutinen miellettiin automaattiseksi synonyymiksi totuudelle.

Yksi aika hauska esimerkki, kuinka voidaan uutisoida huti löytyy linkistä. UP:n toimittaja ei ollut osannut erottaa mielenosoituksia toisistaan. Toimittajalta medialukutaitoa kaipaisi ainakin sen verran..

UP Demari (12.09.06): “Rakennusliiton anarkistikytkentä on ay-liikkeen mustamaalausta”

P.S. Uutisoinnin perusteella osa mielenosoittajista provosoi ja provosoitui, poliisi provosoitui ja lopulta onnistui myös provosoimaan. On hyvä, että asia tutkitaan perinpohjin. Eikä pelkästään sen kokoomuksen jäsenkorttilaisen osalta, joka ei päässyt pois motista. En tosin tiedä, onko kaveri luullut Kokoomuksella olevan jäsenalennus sakkoihin 😀

P.S.2 Kannattaa käydä katsomassa Paavo Arhinmäen video hänen pidätyksestään. Paavolla ei ollut pesismailaa mukana, kännykkä tosin löytyi. On se aika hassua, että Suomessa pääsee 23,5 tunniksi putkaan videokuvaamisesta. Arhinmäki on Vasemmistonuorten entinen puheenjohtaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu.

P.S.3 Eskelisen Riku on avannut blogin nimeltä Asenne, jonka olenkin jo liittänyt Great People-listaani. Riku tekee politiikkaa Helsingin Keskustanuorten toiminnanjohtajan ominaisuudessa ja on loistava tyyppi. Kannattaa tsekata. Briiffi siihen, mitä Riku tekee ja kuka hän on – löytyy täältä.

Advertisements


No Responses Yet to “selles mõttes”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: