nya ay

10Sep06

Jäsenmäärien lasku on ollut jo pitkään ay-liikkeen yksi päähuolenaiheita. Yhtenä vaihtoehtona on pidetty niinsanonut “kevyemmän jäsenyyden” luomista. Tästä Aamulehti jaksoi repiä uutisentyngän tänään. Asia ei ole uusi ja se on uutisoitu aiemmin Antti Lindtmanin haastattelussa Uutispäivässä.

Helsingin Sanomat (09.09.06): Aamulehti: SAK suunnittelee nuorille “kevytjäsenyyttä”

Uutispäivä Demari (26.04.06): Kevyempi jäsenyys ratkaisuksi SAK:n jäsenkatoon?

Lähtökohtaisesti en pidä ajatusta järkevänä. Ns. “kevyen jäsenyyden” suunnittelusta tihkuneet tiedot korostavat kassajäsenyyttä ja infopalveluja.

Kun otetaan huomioon, että kassat ovat teknisesti erillään ay-liitoista – ajatuksen taustamörkönä kummittelee edunvalvonnan rahoituspohjan mureneminen.

Etelärannan pojilla on pian syytä järjestää kunnon bileet, jos SAK:laisten jäsenliittojen hallitukset haluavat tehdä liittojen joukkoitsemurhan.

Paljonko kassajäsenyys yhdistettynä liiton lehteen saa maksaa? Kuinka paljon potentiaalinen Loimaan kassan jäsen haluaa maksaa ekstraa “kevyemmästä jäsenyydestä”? Moniko olisi kiinnostunut päivittämään vanhan kuluneen jäsenyytensä uuteen, jännittävään ja edulliseen? Epäilenpä, että valitettavan moni.

Loimaan kassan pakkohalaaminen hengiltä tuskin tulee onnistumaan, vaikka ay-liikkeen näkökulmasta se olisikin mukava lisäbonus.

Sekä tutkimustiedon perusteella että kenttätiedoilla pitäisi olla itsestäänselvää, että monille tärkein “jäsenetu” on kassajäsenyys. Vaikka “kevyemmässä jäsenyydessä” juuri tämä on markkinointikeino, on se myöskin sen miekanterä.

En yhtään epäile, etteivätkö liitot saisi nostettua tällä järjestäytymisprosenttiaan. Mutta siihen voidaan puuttua toisin keinoin. Liittojen rahoituspohjaa ei tule murentaa. Kuinka moni tosissaan uskoo, että kevyempi jäsenyys tultaisiin päivittämään?

Vaikka voidaan ajatella, että jäsenen näkökulmasta työttömyysturva on tärkein etu – on se edunvalvonnallisesti vähiten merkittävä. Se kun voidaan järjestää myös ilman liittoa. Työehtosopimus on se oleellinen asia, mitä liitot luovat (neuvottelevat). Se on ydin, johon kaikki perustuu.

Palvelukeskusajatus, liikkuva jäsenyys ja yhteiset tietotuotteet ovat hyviä lähtökohtia tulevaisuuden ay-liikettä rakennettaessa. Yhtälailla markkinoinnin terävöittäminen, vaikutuskanavien lisääminen ja liiallisen byrokratian karsiminen lisäisivät ay-liikkeen vetovoimaa.

Nähdäkseni oleellisinta olisi, että ay-liikkeessä siirryttäisiin kansalaisjärjestömäisempään, avoimempaan dialogiin. Yhtä tärkeää olisi kevyempien makrorakenteiden luominen toiminnalle, liiallisesta ammattiosasto-keskeisyydestä tulisi päästä eroon.

Advertisements


No Responses Yet to “nya ay”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: