3Kuukaudesta Natoon

03Sep06

Puolustuspoliittinen keskustelu pyörähti taas kerran kunnon vauhtiin Liisa Jaakonsaaren (sd) lausunnon jälkeen.

Jaakonsaarihan totesi jo, että seuraavassa puolustuspoliittisessa selonteossa, vuonna 2008 siis, tulisi selvittää yleisen asevelvollisuuden tarpeellisuus. Tähän yhtyi tänään myös Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg.

Helsingin Sanomat 03.09.2006

Vihreät: Asevelvollisuuden tarpeellisuus selvitettävä

Risto E.J Penttilä taas halusi lyhentää palvelusajan kolmeen kuukauteen. Penttilä sai kylmän suihkun nopeasti upseeristolta, joka kerkesi lyttäämään ajatuksen. Kolme kuukautta ei kuulemma riittäisi perustaitojen opettamiseen. Tiedä sitten, moni armeijan käynyt on ollut asiasta samaa mieltä.

Jaakonsaaren käyttämä “yleisen asevelvollisuuden ulkomuseo”-vertaus oli viikon paras uustermi. Tosin Jaakonsaaren mielestä armeija on myös hyvä tasa-arvoistaja: “Sama tyly kohtelu kaikille, olit sitten siviilissä rikas tai köyhä”. Tasa-arvokäsityksenä ajatusmalli on aika ala-arvoinen.

Asian selvittämistä ehtivät jo vastustamaan sosialidemokraattien puheenjohtaja Eero Heinäluoma ja SFP:n tuore puheenjohtaja Stefan Wallin. Onhan se kummallista, ettei asioista taaskaan saisi herrojen mielestä keskustella. Kundit hei, katsomossakin on kansanvaltaa!

Jukka Aminoff asettui blogissaan ajatuksen taakse, jotta yleinen asevelvollisuus voitaisiin lopettaa. Hän myös veti yhtäläisyysviivan jäsenyyden ja yleisen asevelvollisuuden lakkauttamisen välille. Yhtälailla asiaa on argumentoinut myös Arto J. Virtanen (sd), joka avustaa Paavo Lipposta.

Itsessään yhtäläisyysviiva on erikoinen. Jäsenyys Pohjois-Atlantin liitossa ei välttämättä muuta suomalaisten konservatiivipolitiikkojen suhtautumista. Varsinkin kun sillä saa mukavasti irtopinnoja. Vaikka tosin puolustusliiton idean perusteella voidaan esittää, että turvallisuutemme on taatumpi.

Itse jättäisin nämä kaksi asiaa erillisiksi. Turvallisuuspolitiikkamme ei voi perustua jakopolitiikkaan, vaan kansallisen turvallisuuden takaamiseen. Mahdollisen jäsenyyden tulee perustua tarpeeseen ja kansalliseen tahtoon. Yhtälailla kuin puolustusjärjestelmämme muoto.

Tosin en näe mitään syytä, miksemme voisi tutkia Ruotsin mallia vaihtoehtona nykyiselle tai luoda omaa malliamme. Natosta voisi myöskin keskustella rakentavassa mielessä. Puolustus- ja ulkopoliittisena vaihtoehtona siis. Nykyinen keskusteluhan on keskustelua, saako keskustella.

Korjauksena niille, jotka toisin ovat ymmärtäneet: en lähtökohtaisesti vastusta Natoa. Vastustan vain huonoja perusteluja. Ei Jaakonsaaren mainitsema nykyperuste armeijalle: “Yleinen asevelvollisuus on kustannustehokas ratkaisu, siitä vallitsee laaja yhteinen käsitys” ole parhaasta päästä sekään.

Kun kyse on kuitenkin turvallisuudestamme.

Behind the scene: Defend

Advertisements


2 Responses to “3Kuukaudesta Natoon”

  1. Hyvä kirjoitus Tuomo.

    Tuntuu kauhean turhalta, että Jaakonsaaren avaus (jälleen) tyrmätään täysin ilman keskustelua. Tulevaan turvallisuus- ja puolustuspoliittiseen selontekoon vetoaminen tuntuu aidosti jäykistävän jopa keskustelun mahdollisuutta. Eikö selontekoa voisi edeltää (ja seuratakin) reipas, värikäs ja avoin debatti, jonka varassa erilaisia linjoja voitaisiin sitten – ehkä nykyistä kansanvaltaisemminkin – vetää? Monen esille tuoma pointti siitä, että nykyisellään 85% jokaisen ikäluokan miehistä viettää parhaassa opiskeluiässä vähintään 6kk armeijassa on mielestäni hyvä. On hiukan keinotekoista nurista pitkistä valmistumisajoista ym., mikäli tätä ylläpidetään vain perinteisiin vedoten.

  2. Olen aivan samaa mieltä. Nato-kielteisyydellä saa helposti perusteettomia irtopinnoja. Vaikka puolustuspoliittinen selonteko on kokonaisuus — Nato-kysymys kannattaa pitää hivenen etäällä ko. spesifisestä kysymyksestä. Se voi olla kumpaa tahansa niin kanssa kuin ilmankin.

    Toki niin, että perinteillä ja “tylyllä tasa-arvoistamisella” ei puolusteta maata.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: