Joku toivoo, että olisit hiljaa?

29Apr06

Eduskunta äänestää kohtapuoliin vaalikautensa tärkeimmästä tasa-arvokysymyksestä. Kyseessä on hedelmöityshoitoja koskeva lainsäädäntö, jossa määritellään oikeus ja oikeutus vanhemmuuteen. Tällä on kauaskantoiset vaikutukset ihmisten vapauteen.

Keskiössä ovat kysymykset siitä, tuleeko hedelmöityshoitoja antaa yksinäisille naisille, lesbopareille tai mahdollistaa kohdunvuokrauksen kautta myös homopareille. Joukko sosialidemokraattien nuoria leijonia vetoaa puoluejohtoonsa. Kirjoittajat vaativat puoluejohdolta ryhmäkuria.

Jani Ryhänen 27.04.2006

Mielipidekirjoitus Uutispäivä Demarissa 27.04.2006

Allekirjoittaneissa on merkittäviä tekijöitä, kuten Esa Suominen, Osku Pajamäki, Joonas Lepistö, Heta Välimäki ja Arto J. Virtanen. Vaikken henkilökohtaisesti ole mieltynyt ryhmäkurin käyttöön, yhdyn vetoomuksen allekirjoittajien näkemykseen asiassa ja sen tärkeydessä. Tässä tulee näkyä puolueiden näkemys.

Suomen Keskustanuoret lanseerasi kampanjansa “Joku toivoo että olisit hiljaa” hiljattain. Yhteisvastuusta, ihmisyysaatteesta ja liberaaliudestaan tunnetulta nuorisoliikkeeltä kaipaisi myös muuta kuin hiljaisenaoloa. Voi tietenkin olla, että joku toivoo puolueessa, että järjestö olisi hiljaa.

Keskustanuoret 26.04.2006

Keskustanuorten “Joku toivoo että olisit hiljaa”-kampanja avattiin

Keskustanuorten arvomaailma pohjaantuu kotisivujen mukaan neljään pilariin; sivistykseen, tasa-arvoon, luonnon hyvinvointiin ja yhteisöllisyyteen. Tasa-arvoa kuvaillaan lauseella; “Tasa-arvoa ei ole jonkun tietyn taustatekijän suosiminen”. Ovathan ihanteet ja toteutus yhtämitassa?

Advertisements


4 Responses to “Joku toivoo, että olisit hiljaa?”

 1. 1 Henry

  Tuo “Tasa-arvoa ei ole jonkun tietyn taustatekijän suosiminen” on hauska lausahdus kepun nuorilta. Eikö maaseudun suosiminen Stadin kustannuksella just oo sitä?

 2. Hmm.. en ole koskaan pitänyt asiaa noin yksinkertaisena. Asiaa voi lähestyä esimerkiksi huoltosuhteen vinouman kautta. Elikä maaseudulta nuoret muuttavat kasvukeskuksiin, joka mahdollistaa niiden menestyksen. Sen sijaan maaseudulle jää vanhempi väestö.

  On luonnollista, että tätä tasataan – se on myös tasa-arvoa. Helsingin olemassaolon oikeutus ei ole yhtään sen suurempi tai pienempi kuin minkään muun pitäjän Suomessa. Suomi on kehäkolmosen molemmin puolin ja toisaalta hyvä niinkin.

 3. On hienoa huomata, että Keskustanuorten kampanja näkyy näin Internetin aikakautena sinne Tallinnaankin saakka. On vielä hienompaa huomata, että kampanjaa voi käyttää myös omaa nuorisojärjestöämme herättelemään.

  Hedelmöityshoidosta kyllä keskustellaan kahvikuppien ääressä ja onpa tämä kahvipöydän sokeri ja suola päätynyt yhteen Suomen Keskustanuorten kannanottoonkin.

  Hesarin NYT-liite julkaisi 9.9.2005 tarkoitushakuisen ja todellisuutta vääristelevän jutun keskustalaisten suhtautumisesta hedelmöityshoitoihin.

  12.9. Suomen Keskustanuoret julkaisivat seuraavan kannanoton:

  “Keskusta ei kerro mikä on perhe

  Keskustanuorten puheenjohtaja Tuomo Puumalan mukaan Keskusta ei missään tapauksessa määrittele oikeaa perhemallia. Puolue ja nuorisoliike sen etunenässä ovat edistyksellisiä, suvaitsevaisia ja tasa-arvoisia. Liikkeessä pitää hyväksyä myös muut mallit ydinperhemallin lisäksi. Puumalan mielestä puolueella tai sen yksittäisellä kansanedustajalla ei ole oikeutta tuomita ketään esimerkiksi sukupuolisen suuntautumisen perusteella. Yksinhuoltajaperhe on aivan samalla tavalla oikea perhe kuin ns. ydinperhe, vanhemmat ovat vastuullisia ja tunnollisia arjen sankareita. Puumalan mukaan perinteisten miehen ja naisen roolien, joiden luonnollisuus on kyseenalaista kuten roolien aina, lisäksi täysipainoista elämää voi viettää muussakin roolissa.

  Helsingin Sanomien NYT-liitteen (9.9.2005) jutusta kuitenkin välittyi kuva, jossa koko liikettä kuvataan suvaitsemattomana. Kuvaa pyritään luomaan tarkoitushakuisesti. Itse asiassa toimittaja sortuu samaan ennakkoluuloisuuteen kuin osa haastateltavista. Puumala pitää alkukantaisena sellaista ajattelua, jossa yksittäisten edustajien kannan mukaan leimataan kokonainen kansanliike.”

  Helsingin Sanomat ei julkaissut kannanottoa.

  Itse keskustelua läheltä seuranneena järkytyin siitä, että valtakunnallinen suurlehti onnistui kirjoittamaan jutun, jonka haastateltavatkin olivat sitä mieltä, että heidän sanomisiaan vääristeltiin.

  Keskustassa on kuten SDP:ssäkin hedelmöityshoitoa vastustavia kannattajien ohella. Nuorisojärjestö ei kuitenkaan demarinuorten tavoin vaatinut sitomaan kansanedustajien käsiä asiassa. Ryhmäkuri on muutenkin keskustalaiseen ideologiaan sopimattomampaa ja ehkä siksi tässä asiassa ei olla nuorisoliikkeen sisällä edetty.

  Esittäisinkin sinulle vastakysymyksen: Onko ryhmäkuri oikea tapa vaikuttaa päätöksentekoon näinkään suuressa kysymyksessä? Eikö ryhmäkurin käyttäminen jätä jälkeensä haavoja, jotka aika-ajoin tulehtuvat ja jättävät kysymyksen näiden ihmisten mieliin ikuisiksi ajoiksi? Eikö näihin haavoihin jää kytemään se sama epätasa-arvon siemen, joka sitten aikanaan kantaa katkeraa hedelmää? Eikö tämän epätasa-arvon korjaamiseksi ole mielestäsi olemassa muita keinoja?

  Hedelmällisesti,

  -Riku-

 4. Kiitos, Riku. Tosin tuo kannari on jo hivenen kaukana tästä ajasta. Ilahduttavaa huomata, että keskustalaisen nuorisoliikkeen sisäinen arvomaailma on kohdallaan. En ole aina niin varma, kannattaisiko Keskustaa aina määritellä suoranaisesti "porvaripuolueeksi", siihen se kun on aivan liian moninainen kansanliike.

  Kuten totesinkin, vierastan ryhmäkurin käyttöä, mutta toisaalta: jos mietitään laajemmalti puolueen merkitystä edustuksellisessa demokratiassa, niin eikö sen tulisi olla yksituumainen juuri perusarvokysymyksissä? Eikö tasa-arvo on juuri tällainen – yksi näistä Keskustanuorten kantavista aattellisista pilareista?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: