Herra Sana

17Apr06

Teppo Moisio peräänkuulutti ihmisoikeusaiheista ryhmäblogia, katso myös Ilja Suvanto. Moision kirjoitettua kansalaisjournalismista hyvän kirjoituksen, intouduin miettimään uudelleen YEPS-projektia. Projektin tarkoitus oli luoda yleiseurooppalainen uuden sukupolven verkkolehti, jossa poliittinen kenttä kävisi laajapohjaista dialogia.

Teppo Moisio (12.04.06): Taipuuko kansalaisjournalismi ihmisten ymmärtämiseen?

Ilja Suvanto (12.04.06): Muut esille tulevat asiat

Poliittisella kentällä tässä yhteydessä ei tarkoiteta pelkästään puoluepoliittisia tahoja. Hanke on kuitenkin ollut vähän aikaa jäissä. YEPS lähti liikkeelle kolmesta ajatuspilarista, jotka olivat 1) Thoughts should count, 2) True politics is meritism of creative mind ja 3) Real European public sphere can only exist on web.

Ensimmäinen perustuu ajatukseen, että nykymediassa nuoret toimijat eivät välttämättä pääse esille, vaikka ajatukset olisivatkin dialogia edistävää. Tai jos pääsevät, sukunimellä tai suhteilla saattaa olla epäsuhtaisen suuri painoarvo. “Tunnettavuus” on aina suhteellisen tulkinnan tulos.

MTV:n poliittisen toimituksen esimiehen Timo Haapalan kirjoitus vasemmistoliiton pj-kandidaateista käynee esimerkiksi. Siinä Haapala kommentoi Paavo Arhinmäkeä lyhyesti “kuka tuntee”.

Arhinmäki on ehkä tunnetuin helsinkiläinen nuori kaupunginvaltuutettu ja Vasemmistonuorten entinen puheenjohtaja. Paavo-paralla ei tosin ole valtiovarainministeriä setänä eikä meppiä isänä, joten turha kait tuota nyt on “tuntea”..

Timo Haapala (02.03.06): Siimes sotki pesänsä lähtiessään

Toinen kohta perustuu ajatukseen, että yhteiskunnallisen dialogin tulisi olla yht’aikaista ja läpileikkaavaa. Eli useiden eri toimijoiden näkemykset tulisivat esiin, ei pelkästään perinteisten (puolueet, liitot, elinkeinon lobby). Nykyisellä asetelmallahan on nykyisiä valta-asetelmia suosiva ominaisuus. Ajatusten ja ratkaisujen tulisi olla dialogin keskipisteessä.

Kolmas taas liittyy eurooppalaisen integraation kehitykseen. Creating a European Public sphere. Tämä on myös ACC:n päätavoite, joskin keinona käytetään koulutusta.

Esittelyssä: Assocation for community colleges

Ongelmahan on, että kansallisessa keskustelussa yleiseurooppalaisten agendojen käsittely on hyvin sisäpoliittis-sidonnaista. “Kurkun käyryysasteet // positiiviset viestit hyväksymällä” runkona on aika masentava esimerkki suomalaisen integraatio-keskustelun tasosta.

Kulttuurijulkaisuja ja yhteiskunnallista kerrontaa

Moisio heittää ajatuksen verkossa toimivasta kulttuurijulkaisusta ilmaan, josta Arttu Vanninen omassa blogissaan muotoaa jo yhteiskunnallista vastaavaa. Vanninen tosin ajattelee omaansa kannalta “jatkeeksi yleisönosastoille”.

Toisin sanoen, julkaisu olisi siis moderoitua kansan/toimijoiden dialogia. Ihan hyvä idea. Muotona varmaankin käytettävissä julkaisun osana. En kuitenkaan näkisi, että se toimisi kantavana pohjaideana julkaisulle.

Ryhmäblogiajatuksessa on tulta, mutta ongelmallisuus on ajatustenvaihdon homogenisoituminen. Ilmiö näkyy paljon linkittyneissä puoluepoliittisissa blogeissa, joissa ‘narrowed talk’ on jo arkipäivää.

‘Hiljainen varovaisuus’ syntyy korrelaationa pelosta, että konsensus alkaisi järkkyä liikaa tai joku pian tulkitsisi väärin. Olmit osoittivat, että blogeille on syntymässä oma asemansa mediassa.

Vasemmistonuorten pj Jussi Saramon kirjoitus palstallaan kertoo hivenen vallitsevasta ilmapiiristä. Satakunnan vastaavahan oli mieltynyt kukkien kasvatukseen, josta nousi kohunpoikanen.

Saramo on selkeästi havainnut, että joku lukeekin näitä kirjoituksia. Ja tuo joku saattaa omata omiin tarkoitusperiinsä sopivan sisälukutaidon.

Advertisements


5 Responses to “Herra Sana”

 1. 1 Henry

  Tuomo, oikein hyvä kirjoitus juuh, mutta ketä sä nyt oikein tarkoitat tolla “eri toimijoilla” ? Sä alat kuulostaa päivä päivältä enemmän vihreeltä.. ootko sä jo päättänyt jonkun uuden puoluekannan?

 2. Riippuu agendasta. Kysymys on enimmäkseen siitä, että ei rajoituta tiettyjen toimijoiden “perinnevallan” alle oikeutuksessa käydä dialogia. Laajapohjaisuus syntyy kuitenkin yleiseurooppalaisuudesta itsessään. For europeans by europeans.

  Olen toistaiseksi sitoutumaton ja ihan tyytyväinen siihen.

 3. 3 Henry

  Kyllä se politiikko näyttää sinussa vielä sykkivän 🙂 Et sinä siitä pääse eroon, vaikka kuinka yrittäisit.

 4. 4 Arttu

  Huhuu, vieläkö ryhmäblogi-idea rullaa? 😛 Lueskeltuani tähänastisen kesän anarkismiaiheista kirjallisuutta (mm. Jukka Hankamäki, Noam Chomsky) poistin oman useimmiten mitäänsanomattoman blogini ja heitin päälle Kapinallisen politiikan 😀

  ” ‘Hiljainen varovaisuus’ syntyy korrelaationa pelosta, että konsensus alkaisi järkkyä liikaa tai joku pian tulkitsisi väärin”

  Blogi/saitti ei lähtökohtaisesti todellakaan kunnioittaisi ketään eikä mitään, vaan asettaisi kaiken yhteiskunnan toiminnan kriittisesti tarkasteltavaksi. Sivu asettaisi jopa Itsensä ja toimittajansa avoimen, toki perustellun arvostelun alle. Kuten sanoit, ilman tällaista lähestulkoon anything goes -lähestymistä homogeenisyys iskee lopulta.

  Aktiivista kansalaisuutta kannustettaisiin kehottamalla lukijoita kirjoittamaan kriittisiä puheenvuorojaan, ja blogi tarjoaisi niille laajan levikin ja keskustelualustan. Nykyisinhän ainut laajalevikkinen mielipidelehti on HS, jolla taas on oma politiikkansa mielipidekirjoitusten suhteen. Blogilla ei olisi ensisijaisesti pelissä rahallisia intressejä.

  Itsestäni ajatus on vastustamaton, ja olen aina välillä kaipaillut paikkaa, jonne voisi lähettää kolumneja/mielipidekirjoituksia niin, että niitä lukisi mahd. moni mutta ettei julkaisijan politiikka olisi niin homogenisoivaa (eräs tulinen, mutta hyvin argumentoitu tekijänoikeuksia koskeva puheenvuoro ei koskaan nähnyt päivänvaloaan HS Mielipiteessä). Moderoitua, jossain määrin, mutta sallivampaa kuin MSM:llä jotta ei syyllistytä tasapäistämiseen. Linkkejä poliitikkojen puheisiin ja kirjoituksiin ja paikka niistä keskustelemiselle ja vakavien ongelmien ja puutteiden tuomiselle pintaan. Perusteltua kritiikkiä ja kyseenalaistamista kaikkia kohtaan. Samalla avointa keskustelua ja ärsyyntyneisyyden organisoimista konkretiaksi.

  Ei blogi/sivusto tietenkään lopulta toimi(si) tuosta domainista, uusi pitäisi vaan hankkia.

  Nyt on viimein hyvä tilaisuus räjäyttää koko mitäänsanomaton kansallinen konsensus taivaan tuuliin 😀 Uskon, että homma voisi luoda kansalaisaktiivisuuden käsitteelle sen sisällön, joka siltä on jo pitkään puuttunut.

 5. Ajatus on yhä hengissä. Kysymys on siitä, että sen luomiseen tarvittaisiin tarpeeksi paljon hyviä tyyppejä, jotka jaksaisivat pitää sitä elossa. Ei pelkkänä linkkikategoriana, vaan tarjoten myöskin hyvin toimitettua aineistoa.

  Tae puolueettomuudelle syntyisi rahallisten intressien ulkoistamisesta.

  Vaikka pidänkin HS:n uudistetusta portaalirakenteesta, se ontuu vieläkin pahasti taustoituksessaan. Vähänkään tuntemattomampaa henkilöä ei taustoiteta. Tapaiseni ylimediakriittinen persoona joutuu googlaamaan sitten puoli nettiä läpi.

  Julkaisulla tulisi olla oma wikipediansa (databasensa) henkilötaustoituksia varten, joka luontaisesti tulisi olla hyvin moderoitu. Wikipedian tapa sallia yleismuokkauksia on heikko ajatellen vähänkään tuntemattomampia henkilöitä.

  Myöskin se, että Wikipedian merkitysvalintoja ohjaa moderaattoriyhteisön oma arvostelukyky johtaa toisinaan hyvin epä-älylliseen lopputulokseen. Näin ollen jokainen ö-luokan salibandyn pelaajakin löytyy tietoarkistosta, mutta käytännössä katsoen ei ketään nuorisopolitiikkoa.

  Kysymyshän ei pitäisi tiedon suhteen olla se, onko se ‘suhteellisesti merkittävää’ vaan onko se a) hyödyllistä kenellekkään, b) tarpeen esim. taustoitusta varten ja c) oikeellista. Viimeinen tietenkin on aika suhteellinen asia.

  Kuitenkaan ryhmäblogi/julkaisu/kansanlehti ei itsessään poista homogenisoitumisen riskiä, koska sen saattaisi määritellä juuri liiallinen rajattomuus. Vaade tiedon suodattamiselle, lyhentämiselle ja merkityksen arvottaminen jäisi kuitenkin toimituskunnalle.

  Muuten siitä tulisi vain hiton hyvin toimitettu mielipidepalsta. Jossa suhteellista merkittävyyttä ohjaisi omaan rajattomuuteensa homogenisoitunut toimittajakunta.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: