Kuolleiden kirjaimien puolesta

04Mar06

Suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk) esittää EU:n perustuslakiluonnoksen ratifioimista, perustellen sitä myönteisellä signaalilla (1). Aiemmin samoilla teeseillä asiaa on ajanut eduskunnan puhemies Paavo Lipponen (sd). Nyt odotamme kolmen koplan viimeistä uhrilammasta toisella kotimaisella.

Poliittinen tahto runnoa epäonnistunut sopimus läpi on voimistunut. Vaikka kaksi eurooppalaista kansaa on sopimuksen hylännyt, halutaan se meillä runnoa läpi. Kansanäänestystä ei tietenkään kannata järjestää. Siinähän piilee riski, että kansa äänestäisi väärin. Eihän omaa etuaan voi ymmärtää? Onhan se sitä?

Toki on niin, että integraatioprosessin tulee edetä ja EU-instituutioiden rooli tulee selkeyttää. Tämä edellyttää uutta perussopimusta. On kuitenkin toinen asia, onko järkeää ratifioida nykyinen. Onko järkevää nöyrtyä unionin uhrilampaaksi, toteuttaen Saksan kuolleen kirjaimen päiväkäskyä?

On sekin mahdollisuus, että kylmästi hylättäisiin nykyinen perussopimus, jonka raunioilta parsittaisiin uusi, jossa määriteltäisiin instituutioiden selkeyttäminen ja tärkeimmät muutokset. Symbolististen osien hylkääminen parantaisi varmasti myös sen mahdollisuutta tulla hyväksytyksi.

Artikkeliviite: 040306A

Advertisements


No Responses Yet to “Kuolleiden kirjaimien puolesta”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: